1 octombrie 2015

Sine sole sileo - ceasul solar înclinat din Bistrița

Foto Damaschin Berende

Din ceea ce știu eu, singurul cadran solar în plan înclinat din țara noastră se află la Bistrița. Inițial motto-ul Sine sole sileo ("Fără soare eu rămân tăcut") m-a dus cu gândul la cel mai exact ceas solar din lume, discul metalic de la Engadin-St. Moritz (Elveţia), însă nici cel de la noi nu are de ce să se ascundă, căci precizia lui este remarcabilă: mai puțin de 2 minute separă timpul său de timpul ceasurilor moderne!

Pe la mijlocul lunii august am primit un e-mail de la dl. Damaschin Berende, un colecționar de ceasuri mecanice interesat de amenajarea unui ceas solar pe acoperișul înclinat al unei anexe, proiect pentru care mi-a solicitat ajutorul. Am fost mai mult decât bucuros sa îl sprijin cu câteva sfaturi în ceea ce privește orientarea tijei (gnomonului) și egalitatea (ecuația) timpului, concepția artistică și realizarea piesei aparținându-i dlui Berende în totalitate. Rezultatul? Cu atât mai spectaculos cu cât a fost prima sa încercare în domeniu.

Foto Damaschin Berende

Ceasul solar este ușor vizibil din strada Ecaterina Teodoroiu, unde are amplasat un panou explicativ pe care sunt trecute corecțiile necesare în funcție de anotimp pentru a transforma timpul solar în timp legal, atât sub formâ grafică (o sinusoidă), cât și tabelară.

Foto Damaschin Berende

Merită remarcate două elemente care mie îmi plac la nebunie: stâlpul din lemn sculptat chiar de dl. Berende cu motive populare românești de sorginte solară și cocoșul din vârf (în esență o pasăre solară) cu privirea ațintită spre răsărit, care fixează astfel în spațiul bistrițean direcțiile cardinale .

Foto Damaschin Berende

Foto Damaschin Berende
Foto Damaschin Berende

Pentru viitor dl. Berende are în plan realizarea unui ceas solar tip pelekinon. Va voi ține la curent.

2 comentarii:

  1. Minunata realizarea Domnului Berende! Tenacitatea, ambitia si daruirea Domniei Sale si a echipei de pusti inimosi- prunci care si-au dedicat zile de vacanta unui proiect inedit- care l-au ajutat! La cat mai multe idei frumoase puse in practica ii doresc! N.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb.
    Toata admiratia pentru acest proiect dedicat concetatenilor si de ce nu , turistilor.
    E minunata o astfel de initiativa care ar fi trebuit sa apartina unui muzeu de stiinta dar si mai minunat este ca exista oameni sufletisti care muncesc sa aduca in prezent lucruri minunate despre care poti citi in carti dar pe care nu prea ai unde le vedea pe viu.
    Mihai

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...