12 februarie 2012

Observatorul-fantomă al lui Romulus Irimeș


Citeam acum ceva vreme într-un colț de ziar despre un anume Romulus Irimeș, conducătorul unui grup de astronomi amatori clujeni care a activat la noi în oraș prin anii '70.

Dincolo de realizările sale științifice, concretizate în materiale publicate în reviste de specialitate atât românești cât și străine (în ciuda pregătirii sale de electrician!), din articolul cu pricina am aflat că Irimeș își construise chiar un observator astronomic propriu undeva în comuna Baciu, pe un deal lângă Cluj. 

La început am fost puțin nedumerit: trec zilnic prin Baciu în drum spre servici, dar niciodată nu am remarcat existența unui asemenea edificiu. Până astăzi însă, când am avut plăcerea de a fi însoțit până la obiectiv de către domnul Mircea Corpodean, un astronom amator pensionar prieten apropiat cu Irimeș, împreună cu Marian Niculescu, președintele Astroclubului Borealis din Cluj-Napoca.

Amplasamentul geografic e prielnic pentru observații astronomice, construcția fiind situată pe un pinten de deal cu orientare sud-estică, deasupra stației PETROM de pe Calea Baciului. Însă nu mă mai miră faptul că nu l-am remarcat până azi. Ansamblul e încercuit de copaci, boscheți și tufe înalte, dincolo de care cupola se ascunde foarte bine de ochii curioșilor. 


Accesul către vârf e deosebit de dificil mai ales pe zăpadă, în plus, la baza dealului, incinta e împrejmuită cu încă un gard. La vremea lui, un adevărat sanctuar pentru cei inițiați, locul arăta acum părăsit...Pe poarta de intrare a cercului lăuntric mă întâmpină un avertisment: ACCESUL PERSOANELOR STRĂINE STRICT INTERZIS. Probabil o relicvă rămasă de pe vremea lui Irimeș...

Nu m-am dat bătut și am ajuns in cele din urma la 3 metri de cupolă. Pe ușa ei, agățat, un trenci ponosit. Să-i fi aparținut lui Irimeș?


Mă îndoiesc că obiectivul mai e folosit azi... cel puțin nu cu destinația lui inițială, cea astronomică... ceea ce e păcat și oarecum trist. Rămâne nostalgia. Rămân amintirile domnului Corpodean. Cercul astronomilor de mai demult a devenit un punct... 

Deocamdată, locul e plin de boarfe uitate de vreme: haine vechi (o geacă PDL de la alegerile din 2004?), ferestre reciclate și resturi de materiale de construcții. Asta până când presiunea imobiliară nu va dicta o altă direcție de dezvoltare zonei. Noroc cu criza!


Irimeș a decedat prematur prin anii 80. Și alături de el, un întreg nucleu de astronomie clujeană. Urmașii legali ai acestuia au pretins chirie pentru folosirea în continuare a cupolei de către vechii săi colaboratori, dar părțile nu au căzut la înțelegere.

Observatorul astroclubului clujean de odinioară s-a preschimbat în cele din urmă în fantoma ctitorului său...

Irimeș și soția, la Observatorul de demult

2 comentarii:

  1. Interesant. Pacat ca unii vor sa isi atinga scopul, insa nu sunt ajutati de guvern. Cei pasionati nu pot in aceasta tara decat sa viseze.

    RăspundețiȘtergere
  2. forte frumos ca vorbiti si amintiti de pionieriii .....

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...