16 septembrie 2012

Cadran solar măcinat de timp

Cadranul solar de la Grădina Botanică din Cluj. Foto Laura Marcu 2010
Pe la începutul anului 2010, Laura Marcu posta pe blogul ei câteva imagini cu proaspăt instalatul (pe atunci) cadran solar orizontal de la Grădina Botanică din Cluj. Între timp s-au scurs aproape 3 ani. Trecând azi pe strada Republicii, am fost mânat spre piedestalul din piatră de Viștea de un singur gând: cum se prezintă oare ceasul azi? Iată cum l-am găsit.

Cadranul este făcut din alamă, un aliaj dintre cupru și zinc care odată cu timpul suferă un proces de oxidare, având drept rezultat schimbarea culorii dintr-o nuanță deschisă în negru. Pentru a-i conserva aspectul din primele luni, "ctitorii" săi trebuiau să aplice un lac special pentru metale, dar acest aspect se pare că a fost omis sau poate că dânșii au mizat tocmai pe efectul de învechire - o alegere proastă, dacă mă întrebați pe mine. Căci pe turta neagră din colț de grădină abia dacă mai poți distinge umbra gnomonului și gradațiile orare!
Unde e amplasat cadranul solar din Grădina Botanică

3 comentarii:

  1. Am gasit un cadran solar an timp ce faceam niste sapaturi povine din marea britanie si nu stiu ce valoare are si unde al pot valorifica 0743501127 va multumesc mult

    RăspundețiȘtergere
  2. Cum pot camercializa un cadran solar 0743501127

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...