23 octombrie 2012

Sisteme calendaristice

Vechi calendar roman, cu reprezentarea zeilor protectori ai zilelor săptămânii și a zodiacului

Din cărțulia lui George Stănilă, Sisteme calendaristice, înveți tot ce vrei și ce nu vrei despre calendar și măsurarea timpului. 

Dar înainte de a ne asalta cu teoriile matematice aplicate cronologiei, utile se dovedesc mai ales primele două capitole, care introduc pe cititor cât de cât în temă: despre primele forme de socotire a timpului, calendarul și cronologia, bazele astronomice ale calendarului. Anumite cunoștințe minime de astronomie sunt totuși necesare, căci formatul l-a făcut pe autor să condenseze o cantitate impresionantă de informație într-un volum de numai 142 pagini. 

Alături de sistemele calendaristice tradiționale familiare nouă, precum cel iulian și gregorian, ne sunt prezentate multe altele exotice: calendarul vechi egiptean, proiectul de calendar ultra-precis al lui Johann Heinrich von Mädler (doar o zi abatere față de anul tropic în 100.000 ani!), calendarul revoluției franceze, cel chinez, japonez, vietnamez, cambodgian, aztec, maya (cui i-e frică de sfârșitul lumii?). Un alt capitol tratează originea săptămânii de șapte zile și a denumirilor subdiviziunilor sale; despre asta am mai scris și eu câte ceva aici.

În fine, pentru a dobândi gloria eternă a posterității am hotărât să scanez cartea. O găsiți mai jos.
(Cercul de Stele) George Stanila -Sisteme Calendaristice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...