Secțiune din fresca Mănăstirii Cozia reprezentând Diavoli. Foto Radu Gaciu. |
Deși Vechiul Testament nu face nicăieri referire la Diavol, întâlnim totuși un cuvânt familiar pe care azi îl asociem Necuratului: Satana sau Satan, după forma lui greacă respectiv ebraică. Termenul, supus de altfel articulării gramaticale, nu desemnează un nume propriu ci mai degrabă o titulatură, însemnând oponent sau adversar. Într-o secvență din Noul Testament, când apostolul Petru se opune din milă și compasiune unei agende divine sortită a sfârși în suferință, Isus îl numește satan - adică adversar.
"Dar Isus S-a întors și a zis lui Petru: <<Înapoia Mea, Satano: tu ești o piatră de poticnire pentru Mine! Căci gândurile tale nu sunt gândurile lui Dumnezeu [...]>>" (Matei 16:23)
Revenind însă la Vechiul Testament, în episodul încercării lui Iov întâlnim personajul Satan în mijlocul suitei lui Dumnezeu, unde cutează să-și exprime opoziția: credința lui Iov s-ar datora strict condiției sale materiale bune, și nu sufletului.
Acest episod relativ benign dar și altele denotă că acum 3000 de ani Satana nu era perceput ca un personaj malefic încornorat, așa cum se întâmplă de azi. Pe fundalul inspirat de zoroastrism care polarizează multitudinea de zeități a lumii antice în două forțe contrare (bine/rău, lumină/întuneric), condiții de natură cea mai diversă au favorizat tranziția treptată spre percepția actuală a Diavolului, personajul nostru asimilând anumite trăsături ale zeilor păgâni de care noua Biserică în formare căuta cu disperare să se detașeze. Barba și sceptrul cu aspect de furcă al lui Hades sau coarnele și copitele lui Pan sunt doar câteva exemple grăitoare în acest sens."Domnul a zis Satanei: <<Ai văzut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pământ. Este un om fără prihană și curat la suflet, care se teme de Dumnezeu și se abate de la rău.>> Și Satana a răspuns Domnului: <<Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu? Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui și tot ce este al lui? Ai binecuvântat lucrul mâinilor lui, și turmele lui acoperă țara. Dar ia întinde-Ți mâna și atinge-Te de tot ce are, și sunt încredințat că Te va blestema în față.>>" (Iov 1:8-11)
O reprezentare a zeului copitat Pan, la fântâna arteziană din Parcul Central Cluj-Napoca |
Mai jos puteți urmări un documentar interesant despre istoria Diavolului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu