12 decembrie 2012

Virgil V. Scurtu la Cluj

Virgil V. Scurtu

Astronomii amatori din Cluj au avut ocazia să îl întalnească luni pe Virgil V. Scurtu, controversatul astronom amator veteran din Iasi. Dumnealui a rămas peste noapte în Cluj la invitația mea, iar apoi și-a continuat drumul spre Timisoara, unde urmează sa participe la aniversarea a 50 de ani de la înființarea Observatorului Astronomic din localitate.

Aflat acum la aproape 71 de ani, dl. Scurtu s-a remarcat de-a lungul timpului prin mai multe articole cu tematică astronomică apărute în presă, dar și prin câteva cărți de popularizare a astronomiei: "Observatorul astronomului amator"(1980), "Humbug? OZN sub reflectorul științei"(1984), "În căutarea aștrilor"(1986). Stilul său excentric, critic și taios cu care ne-a obișnuit este compensat printr-un umor pe măsură.

Mai jos veți găsi câteva fotografii de la vizita sa la Observatorul Astronomic de pe Str. Cireșilor.

În fața clădirii Observatorului
Răsfoind o carte de colecție: Lunettes et télescopes, de Danjon și Couder
Refractorul Coudé de 150 mm
Cupola nouă a Observatorului și stația fixă GPS
Telescopul Meade de 300 mm
Virgil V. Scurtu împreună cu gazdele de la Observator: Andi Pop și Liviu Mircea
La un moment dat, adresându-se astronomului Tiberiu Oproiu, Virgil Scurtu a propus un mecanism de funcționare original pentru influențele astrale:


Mai spre seară a avut loc întâlnirea informală cu o parte din astronomii amatori ai Clujului, la o bere brună (pe care dl. Scurtu o adoră). Subiectele abordate au fost diverse: de la astronomie la politică, OZN-uri și chiar astrologie. Reuniunea s-a încheiat cu o mini-ședință de autografe. 


De la stânga spre dreapta: Cătălin M. Timoșca, Lucian Hudin, Mihai Boacă, Virgil V. Scurtu, Dan Uza, Valentin Nicoliță, Florin Tiran


Un comentariu:

  1. "In cautarea astrilor" a fost prima mea carte de astronomie citita. Nici nu cred ca as fi putut incepe cu altceva. Numai dupa aceea am inteles cu adevarat ce vedeam prin micul meu telescop Celestron FirstScope. :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...