26 decembrie 2011

9 ore de astroteologie cu Manly P. Hall


Astro-teologia susține că toate religiile lumii au ca bază astronomia. Zeii, zeițele și demonii de demult, dar și Isus Cristos al nostru de azi, nu sunt decât antropomorfizări (sau personificări) pentru anumite fenomene astronomice, fie ele eclipse lunare, alinieri planetare sau anumite poziționări speciale ale planetelor printre constelațiile cerești. 


Am dat peste o prelegere splendidă a lui Manly P. Hall pe acest subiect. Hall a fost un savant american interesat de religie, mitologie, misticism și chiar ocultism. Înregistrarea care v-o recomand durează 9 ore, e destul de veche și a fost făcută inițial pe benzi magnetice. Prin urmare, calitatea audio nu e cea mai strălucită, dar vă îndemn să-i acordați toată atenția. Veți fi răsplătiți cu câteva dintre cele mai profunde cugetări de-ale sale legate de astronomie și relația omului cu astrele! Hall are un timbru plăcut, vorbește liniștit, clar și ritmat. Își exprimă în mod limpede ideile. Se vede că stăpește subiectul. De alfel, americanul nu era la prima sa prezentare pe acest subiect.

De ce a ajuns Soarele un simbol universal, fiind venerat independent de popoare diferite de pe întreg mapamondul? Care este legătura între Soare, scarabeul egiptean și sămânța vieții veșnice? După cum probabil știți, planetele evoluează pe orbite eliptice având Soarele în unul din cele două focare. Dar v-ați întrebat vreodată ce se află în cel de-al doilea focar? Care e semnificația "scutului solar" ⊙, vechiul simbol astrologic al Soarelui folosit azi în astronomie?

Sau de ce Berbecul deschide întotdeauna zodiacul, acel cerc de constelații aparent fără început și fără sfârșit? De ce vorbeau strămoșii noștri de 7 planete, 7 zile, 7 vocale, 7 simțuri pierdute... de ce existau fix 7 minuni ale lumii? De unde provenea imaginea caprei cu coadă de pește, asociată din cele mai vechi timpuri constelației Capricornul? De ce în celebra sa Cina cea de taină DaVinci îi pictează pe cei 12 apostoli în grupuri de câte trei? Prin ce se aseamănă sărutul lui Iuda cu mușcătura unui scorpion?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...