10 august 2011

Lacrimile Sfântului Laurențiu

Pe 10 august credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul mucenic arhidiacon Laurențiu, un preot creștin torturat și ucis în anul 258 de către împăratul păgân Valerian. Conform tradiției, lacrimile sale iluminează cerul acestei perioade sub forma celei mai spectaculoase ploi de stele căzătoare din an: Perseidele.

Legenda spune că în timp ce era ars pe grătarul încins, Laurențiu ar fi exclamat către călăii săi: "Aflați că sunt fript pe această parte, iar dacă veți vrea să mă aveți bine gătit e timpul să ma rotiți pe cealaltă și să mâncați!". Groaznicul supliciu și l-a atras atunci când a nesocotit ordinul lui Valerian de a preda Imperiului "comorile bisericii sale". Preotul s-a afișat la palat însoțit de "orbi, șchiopi, bolnavi, nenorociți de tot felul" exclamând către împăratul uluit: "Iată comorile veșnice ale Bisericii, care nu se împuținează și sporesc mereu, care sunt răspândite în fiecare și se regăsesc în toți!"

În spatele lacrimilor martirului care brăzdează, conform legendei, cerul acestor zile se află puternicul curent de meteori al Perseidelor, denumit astfel pentru că punctul de origine al zecilor de stele căzătoare se situează în constelația Perseu.

Un spectacol minunat! Intensitatea curentului variază de la an la an, alternând perioade de vârf, în timpul cărora lumina meteorilor e suficient de puternică pentru a proiecta umbre în noapte, cu perioade mai modeste, în care cerul nocturn se nimerește a fi spălat de lumina Lunii, precum se întâmplă în 2011. Prin urmare, chiar dacă ne așteptăm ca spectacolul ceresc din acest an să fie mai modest, vă sfătuim totuși să ieșiți sub stele, dacă vremea o va permite, și să vă puneți câteva dorințe!

Azi știm că stelele căzătoare din Perseide sunt rămășițe ale cometei Swift-Tuttle. Cometa parcurge o orbită completă în jurul Soarelui în 130 de ani, iar cu fiecare trecere lasă în urma sa fragmente de material (care rareori depășesc dimensiunea unui bob de mazăre!). În fiecare an, pe la mijlocul lunii august, Pământul trece prin vecinătatea orbitei cometei și este "bombardat" cu particulele de materie "pierdute" de cometă în călătoria sa. Ele sunt cauza frumoaselor dâre de lumină pe care le putem vedea acum pe cerul nostru nocturn.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...