26 august 2011

Stele verzi

"Văd stele verzi, cum tu nu le vezi?
Acolo între farfuria zburătoare și omuleții verzi
N-am luat-o razna, de ce nu ma crezi?"
Spike - Tango

Cercetând cu puțină atenție cerul înstelat de vară, ne dăm seama că stelele au culori diferite. Steaua Vega din constelația Lira, de pildă, care se află în aceste nopți aproape exact deasupra capului nostru este de culoare alb-albăstruie, Arcturus din Boarul, cea mai strălucitoare stea dinspre vest, lucește galben-oranj, iar steaua Antares din Scorpionul, aflată aproape de orizontul sudic ne apare roșiatică. Culorile stelelor se datorează temperaturilor diferite ale acestora. Imaginați-vă o vergea de metal care este încălzită treptat în cuptorul fierarului de odinioară. Ea își schimbă treptat culoarea. La început vergeaua se înroșește, dar pe măsură ce foalele din atelier sunt acționate cu iscusință și temperatura din cuptor crește vertiginos, metalul își schimbă culoarea spre un albastru incandescent. Stelele albastre sunt mult mai fierbinți decât cele roșii!

Am văzut că există stele albastre, roșii, galbene. Există însă oare pe bolta înstelată și "stele verzi" de genul celor pe care le vede Spike, cântărețul de hip-hop ? Răspunsul e oarecum disputat și se pare că ține mai mult de ... aprecierea subiectivă a fiecăruia.


Pe de o parte, astrofizica ne spune că stelele verzi nu pot exista. Deși toate stelele emit și lumină în spectrul verde, niciuna nu o face suficient de puternic încât să fie percepută ca atare: verdele este "spălăcit" pe retină de către componentele roșii și albastre, cu mult mai pregnante.

Pe de altă parte, privite prin telescop, se constată că unele stele roșii au steluțe-companion ce par a fi verzi. Este cazul companionului de magnitudine 5 al lui Antares, stea pe care am amintit-o mai sus ca fiind roșie (numele vine de la expresia greacă pentru "rivalul lui Ares", adică planeta Marte, care de asemenea ne apare ca o stea roșiatică, acolo însă explicația nu trebuie căutată în temperatură, ci în compoziția solului marțian). Un alt exemplu de stea roșie cu un companion ce pare a fi de culoare verzuie este Rasalgethi, sau "Capul celui care îngenunchează", din constelația Hercule. În aceste cazuri, verdele perceput se poate datora unui efect de contrast optic între culorile componentelor. Cu alte cuvinte, ochii noștri pot fi înșelați de combinația de culori. Există însă și stele verzi de sine stătătoare, vizibile cu ochiul liber?

Privind spre orizontul sud-vestic, la depărtare de doi pumni de Antares, găsim cei doi sori principali ai constelației Balanța, Zubeneschamali și Zubenelgenubi. Cu mult timp în urmă, pe vremea vechiului Babilon, ele făceau încă parte din constelația alăturată și reprezentau cleștii Scorpionului. Acum mai bine de 2000 de ani, Soarele poposise în această zonă de cer la momentul echinocțiului de toamnă (când ziua era egală cu noaptea), fapt care probabil a dus la trasarea unei noi constelații cu "iz" de paritate și egalitate: Balanța. Poreclele stelelor stau însă mărturie originii lor "animalice" inițiale: Zubeneschamali = cleștele nordic (al scorpionului), Zubenelgenubi = cleștele sudic (al scorpionului). Ne vom îndrepta privirea către prima și cea mai strălucitoare dintre ele. Pentru astronomul american WT Olcott, Zubeneschamali este "singura stea verde vizibilă cu ochiul liber", iar T.W. Web, autorul clasicului "Celestial Objects for Common Telescopes" o vede într-o "splendidă nuanță verde". Însă nu toți privitorii cerului împărtășesc aceeași părere! Întrucât nu există nicio explicație astrofizică pentru culoarea verde percepută de unii la steaua Zubeneschamali, s-ar părea că aceasta ține mai mult de biochimia ochilor fiecăruia. Asta imi amintește de vechea problemă filosofică: e verdele tău la fel de verde ca verdele meu? Așadar vă îndemn să ieșiți sub stele și să vă formați propria părere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...