30 mai 2012

Câteva cărţi despre astrologie


M-am gândit să vă prezint în continuare câteva titluri din bibliotecă, legate de influenţa pe care astrele ar avea-o asupra universului nostru "sublunar". Sunt cărți despre și nu de astrologie!



Pe scurt, astronomul britanic zice ca astrologia ar funcționa prin magnetism. El e autorul unei alte cărți destul de greu de găsit, ce tratează pe larg despre acest posibil mecanism de acțiune: Cosmic Magnetism. Aceasta îmi pare însă dificilă (prea multă fizică pentru mine!) și nu m-am încumetat s-o încep deocamdată.


The case for Astrology, de John Anthony West

O apologie astrologică, pe alocuri condimentată cu ironii și critici dure la adresa opozanților acestei știinte. Tipul e egiptolog, a semnat cărți despre piramide și religia egipteană, precum Serpent in the sky.



Astrology - Science or superstition? de Hans Jurgen Eysenck

Autorul, un psiholog celebru, a luat sub lupă fenomenul astrologiei printr-o perspectivă neutră (spre deosebire de alții). Cartea e mai mult o sinteză critică a mai multor lucrări analizate. Concluzia lui Eysenck este că astrele ne pot influența viața, chiar dacă nu sub forma pe care o cunoaștem în prezent.



Fost playboy devenit milionar, germanul a finanțat cel mai amplu studiu statistic întreprins vreodată pentru a vedea dacă astrologia funcționează sau nu. Ajunge la concluzii favorabile, după ce depistează câteva legături semnificative statistic între semnele zodiacale și relațiile de cuplu, divorțuri, înclinație spre criminalitate, cauze de deces etc. Se pare că studiul său are unele erori statistice care îi știrbesc autoritatea științifică. Ceea ce nu ar trebui să ne mire, căci el pornește din start de la o premisă subiectivă favorabilă. În plus tipul avea mai mulți bani decât putea să cheltuie și statisticienii cooptați la proiect erau probabil bucuroși să-i facă jocul. Acum ceva vreme am aflat cu surprindere de sinuciderea sa. În 2011, la 78 de ani, omul și-a tras un glonț în cap după ce a aflat că suferea de boala Alzheimer.


The Gemini Syndrome, de Roger Culver și Philip Ianna

Aici avem o critică ferventă a astrologiei. Analizând atracția gravitațională a planetelor asupra fătului, cei doi astronomi ajung la concluzia că forța e absolut neglijabilă și ca atare aștrii nu ne pot influența de la naștere până la moarte: până și simpla prezență a medicului în sala de nașteri exercită o forță de atracție mai mare! O abordare unilaterală, simplistă.


The truth about astrology, de Michel Gauquelin

Statisticianul francez era pe cale să pornească o adevărată revoluție astrologică. Foarte pe scurt: nu zodiile ne influențează destinul, ci poziția planetelor relativ la orizont. Cartea merită categoric să fie citită. Gauquelin mai semnează Cosmic clocks, The Spheres of Destiny, și Dreams and illusions of astrology.



Cartea tratează despre influența Lunii asupra plantelor și oamenilor: când să te operezi și cand nu, când să construiești o casă și când nu, în funcție de zodia în care se află Luna, corespondența semnelor zodiacale cu organele umane etc. Cam prea ezoteric chiar și pentru mine, dar poate sfaturile lor merită o șansă (după cum afirmă și autorii în prefață). A fost tradusă și în limba română sub titlul "Ritmurile lunii".


Astrology - the star connection, de Dr. Phillip S. Berg

O carte foarte interesantă, dar mult mai profundă și dificilă decât cele enumerate până acum. Am citit doar puțin din ea, și va trebui să reiau. Conține multe analogii între universul nostru și cel de deasupra, cabala, etc.






O cărticică interesantă despre cum să-l convingi pe astro-sceptic, folosindu-te de slăbiciunile "astrologice" asociate zodiei sale. O lectură ușoară. 





Părerea mea? Cred că astrologia ar putea funcționa pe baza undelor de extrem-joasă frecvență. La urma urmei, Pământul este un corp magnetic ce emite câte o undă în spațiul cosmic la fiecare 365 de zile, perioadă corespunzătoare unei "oscilații" complete în jurul Soarelui. La fel s-ar întâmpla și cu celelalte planete magnetice (Saturn ar trebui să emită una la aproximativ 30 de ani ș.a.m.d.) Iar studiile lui Gauquelin, deși favorabile unui nou gen de astrologie, rămân în continuare controversate, o pioneză în talpa astro-scepticilor...

2 comentarii:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...