7 mai 2012

Geometrie sacră la Mănăstirea Cozia

"Pământul era pustiu și gol; peste fața adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu Se mișca pe deasupra apelor." (Facerea 1:2)
 

Valea Oltului
La străpungerea Oltului în județul Vâlcea, în stânga drumului ce leagă Sibiul de Râmnic, o lume de alta, găsim Mănăstirea Cozia. Pe zidurile sale am descoperit simboluri interesante, de inspirație cosmică, pe care vreau să vi le împărtășesc. 

Foarte puțini turiști acordă importanța cuvenită detaliilor pe care le veți vedea în continuare. Pentru a înțelege mai bine semnificația acestora, vă recomand să urmăriți mai întâi un filmuleț introductiv despre vechea artă a geometriei sacre și simbolurile ei asociate.

Partea 1
 
 Partea 2


Îndrăzniți acum să pătrundeți în micul univers al geometriei sacre de pe malul Oltului! 

Biserica Mănăstirii Cozia

Floarea Vieții, rețeta creației cosmice

Soare sau floare?
Un Soare radiant

Intrând în biserică am găsit exemple de vesica piscis, figura rezultată din îngemănarea a două cercuri. Dublarea cercului este primul act de creație divină conform geometriei sacre. Simbolul nașterii carnale (organul feminin) are aici și o vădită semnficație spirituală, simbolizând deșteptarea sau renașterea.
 
 


Imaginea "crucii circulare" pictată pe unul dintre pereții de la intrare ascunde adânci semnificații astronomice. Cercul duce cu gândul la un fenomen repetitiv. Ne putem raporta cel mai ușor la unitatea de bază a ciclului terestru, anul. Linia verticală din pictură marchează de fapt poziția solstițiilor în an, cel de iarnă și cel de vară. Linia orizontală indică echinocțiile de primăvară și de toamnă, în vreme ce liniile în diagonală putem considera că marchează staţii solare intermediare în acest calendar stilizat. În viaţa satului ele se transpun în diverse sărbători populare ale anului ritual (de pildă Armindenul pe 1 mai, sărbătoarea vegetaţiei). Cercul reprezintă așadar însăși brâul zodiacal, traseul anual al Soarelui, iar cele 7 halouri circulare nu sunt altceva decât planetele vizibile cu ochiul liber încă din antichitate, preschimbate în îngeri.
Pe un alt perete găsesc un Soare cu chip. El e personificarea esenței divine, care urmărește senin mersul treburilor lumești, din depărtare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...