Palatul Zichy şi Piaţa Szentlelek din Obuda, Budapesta |
Zilele acestea am fost într-o scurtă excursie la Budapesta şi fiind deja familiarizat cu atracţiile turistice consacrate am simţit nevoia să văd ceva nou. În acest articol precum şi următorul vă prezint câteva puncte de interes mai puţin cunoscute din această metropolă dunăreană.
Numele capitalei ungare datează din 1873, atunci când oraşul Buda s-a unit cu aşezarea Pesta şi Obuda, partea veche a oraşului Buda, al cărui centru se află cam în dreptul punctului nordic al insulei Margareta. Aici se află şi hotelul la care am stat. Se numeşte Aquincum, un nume împumutat de la vechea capitală romană stabilită aici pentru provincia Panonia. Urme ale vieţuirii din trecut se mai păstrează şi azi printre blocurile înalte ale erei comuniste din acest cartier, de pilda la intersecţia străzilor Perc şi Kiskorona. În micul parc arheologic de aici, deasupra ruinelor care amintesc de existenţa unei foste biserici şi mănăstiri medievale, se găseşte şi cadranul solar de dată relativ recentă (1983), gândit sub forma unei secţiuni de coloană romană.
Cadran solar lângă fosta biserică şi mănăstire a călugăriţelor Clarise |
La nici jumătate de kilometru distanţă, lângă capătul dinspre Buda al podului Arpad, se găseşte Castelul Zichy (mai bine zis palat), construit de către familia care stăpânea aceste locuri în secolul XVIII. Astăzi el găzduieşte Muzeul Vasarely, fondat în onoarea pictorului de origine maghiară Victor Vasarely. În curtea instituţiei se află un frumos cadran solar ecuatorial care surprinde prin dimensiune. El a fost construit în 1986.
Intrare Muzeul Vasarely |
Cadran solar Muzeul Vasarely |
În următorul articol vreau să vă prezint o biserică foarte celebră din Budapesta care ascunde un secret "zodiacal".
Buna seara, Dan. La multi ani si un an nou fericit!
RăspundețiȘtergereInca un articol interesant. Sigur pana acum ai adunat suficient material despre cadranele solare cat sa-ti ajunga sa scri o carte... :)