astronomie / astrologie / gnomonica / astrosofie / ezoterism / tarot / astromitologie / astroteologie / arheoastronomie / gnosticism / cosmologie
25 decembrie 2017
O întâlnire rară cu Soarele de Crăciun în Grădina Botanică din Cluj
25 decembrie, Crăciunul, este singura zi din an în care ora cadranului solar din Grădina Botanică coincide perfect cu ora ceasurilor convenționale. Aceasta potrivire rară se întâmplă din două motive. În primul rând, cele două ceasuri măsoară categorii de timp diferite. Umbra cadranului solar reflectă mişcarea Soarelui adevărat care fie accelerează, fie rămâne în urmă față de meridian, comportamentul său "capricios" datorându-se unor factori astronomici. Spre deosebire, ceasurile noastre convenționale urmăresc un timp mijlociu (mediu) aferent unui Soare standard, matematic. Se întâmplă însă de patru ori pe an ca cele două categorii diferite de timp să coincidă, dar mutarea artificială a ceasurilor noastre înainte cu o oră pe timpul sezonului cald (trecerea la ora de vară) zădărnicește trei din aceste ocazii (15 aprilie, 13 iunie, 1 septembrie) pentru că ceasul solar din Grădina Botanică a fost marcat în "ore de iarnă". Râmâne astfel doar data de 25 decembrie pentru această concordanța aproape "magică" între cele două ceasuri. În ultimii ani mi-am dorit foarte mult să văd fenomenul pe viu, dar condițiile meteo nu au ținut cu mine. Iată că azi am reușit, deși Grădina Botanică nu are în mod normal program cu publicul de Crăciun... ceea ce este păcat!
Gradațiile cadranului solar au fost gândite pentru longitudinea Clujului, adică s-a prevăzut o corecție de longitudine de circa 26 minute. Din aplicația Sol Et Umbra se poate vedea că valoarea ecuației timpului pentru această dată este aproape zero (-10,8 secunde), iar ora solară zonală (14h:14m:51s) coincide astfel aproape perfect cu timpul legal român (14h:15m:02s).
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Sa postati mai des!
RăspundețiȘtergereFoarte interesant, like!
RăspundețiȘtergerePoate veti reveni in 2021!
RăspundețiȘtergere