Pentru iubitorul de cer, nopțile senine de vară constituie un bun prilej de a se rupe de luminile orașului și a căuta refugiu și relaxare în întunecimea rurală. Aflat acolo, are parte de un minunat spectacol ceresc, al cărui punct central îl constituie "curcubeul nopții" - Calea Lactee. O dungă albicioasă arcuită deasupra capului său, formată din milioane și milioane de stele atât de apropiate încât îi apar contopite sub forma unui voal luminos circular.
Galaxia noastră e o spirală de stele, gaze și praf cosmic cu un diametru de circa 100.000 ani-lumină și o grosime de circa 1.000 de ani-lumină, în vreme ce Soarele nostru se află la numai 8 minute-lumină de Pământ! Galaxia e într-adevăr un loc imens!
Raportul mare diametru-grosime o face să ne apară pe cer ca o fâșie luminoasă bine definită, un cerc de stele care se închide undeva sub orizont. Poziția noastră în această horă cosmică este undeva la mijloc între centru și "periferie": nici prea-prea, nici foarte-foarte. Uitându-ne noaptea spre constelațiile dispuse de-a lungul fâșiei lăptoase, precum Săgetătorul, Lebăda, sau Scorpionul, privim de fapt planul întins și îndepărtat al propriei nostre galaxii, fapt ce explică numărul mare de stele. Avem de-a face cu un efect de perspectivă, întâlnit la orice persoană care, aflându-se în pădure și uitându-se în jur, constată că trunchiurile copacilor tind să se apropie unul de altul cu cât sunt mai depărtați, până când ajung să se contopească undeva în zare.
Când ne uităm spre alte bucăți de cer, precum cele care cuprind Ursa Mare, Leul sau Boarul vedem galaxia noastră în grosimea ei, și observăm un număr proporțional mai mic de stele, practic "suspendate" deasupra sau dedesubtul nostru, dar toate făcând parte din galaxie. Deși numărul este mai mic, ele pot avea o strălucire mai mare, deoarece sunt, în medie, mai apropiate de noi (comparați 1.000 de ani-lumină cu 100.000 de ani-lumină).
Ca o curiozitate, săgeata trasă de figura mitologică a centaurului, figură asociată constelației Săgetătorul, marchează poziția pe cer a centrului galaxiei, văzut de pe Pământ.
Ca o curiozitate, săgeata trasă de figura mitologică a centaurului, figură asociată constelației Săgetătorul, marchează poziția pe cer a centrului galaxiei, văzut de pe Pământ.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu