23 iulie 2011

Luna minte!

Mediul citadin tăinuiește adevărata menire pe care Luna o avea pentru strămoșii noștri, aceea de a fi un "felinar al nopții". Și nu degeaba! Aici unde totul stă sub semnul civilizației moderne, al risipei, omul și-a împânzit orizonturile cu luminători proprii, constelații ce nu mai iau chipul eroilor de odinioară, ci al rețelei moderne de iluminat stradal. Iar când orășeanul nostru se întoarce obosit acasă prin noaptea gălăgioasă al cărui cer este dominat de o jumătate de Lună, nici că îi mai pasă care din cele două jumătăți o vede, și nici dacă felinarul nopții se află în proces de creștere sau de descreștere. Taina fusese pierdută pentru el acum mult timp. O poate regăsi însă memorând o zicală populară simplă.

Luna pe care o vedem trece prin-un ciclu complet de iluminare de la 0 la 100% și iarăși la 0 în aproximativ 29 de zile și jumătate. Astronomii numesc acest interval de timp "perioada sinodică" a Lunii. Poate v-ați întrebat de ce o lună calendaristică are patru săptămâni și nu două sau zece. În cadrul perioadei "de o lunație" sau, în limbaj popular, "o lună", recunoaștem vizual cu ușurință cele patru faze importante. Deoarece perioada sinodică a Lunii a fost asimilată de-a lungul timpului cu noțiunea de "lună calendaristică", fazele prin care trece satelitul nostru natural puteau fi legate în mod natural de cele patru săptămâni.

Acum însă ne conducem viețile după un alt sistem de organizare a timpului, care nu mai are are ca punct central Luna, ci Soarele (vorbim acum de un calendar solar), care a decuplat săptămânile de fazele lunare. Ceea ce constatăm acum ca rezultat al acestei "reașezări calendaristice" este că Luna "migrează" permanent prin calendarul nostru.

Ciclul debutează cu Luna Nouă, când practic aceasta nu se vede deloc pe cer, fiind foarte aproape de Soare pe bolta noastră cerească. Abia la câteva zile după momentul propriu-zis putem recunoaște prima seceră lunara fină în amurgul vestic. Procentul de iluminare crește treptat în continuare de la zi la zi, vreme ce Luna se depărtează de Soare pe cerul nostru. După o săptămână urmează Primul Pătrar, denumire care marchează încheierea primei pătrimi de ciclu (avem patru faze importante, iar însuși cuvântul "pătrar" vine de la "patru", reprezentând "un sfert"). Acum vedem iluminată întreaga jumătate dreaptă a lunii. După încă o săptămână, 100% din discul lunar devine iluminat: spunem că Luna este Plină. Din acest moment începe bucata descendentă sau descrescătoare a ciclului. Iluminarea se mută treptat către jumătatea stângă, moment numit Ultim Pătrar, după care se ajunge iarași la Luna Nouă și ciclul reîncepe.

Așadar, Primul și Ultimul Pătrar se deosebesc doar prin direcția convexității părții iluminate, înspre dreapta, respectiv, înspre stânga. Primul Pătrar îl vom găsi totdeauna seara înspre vest, în vreme ce Ultimul Pătrar se observă către orele dimineții înspre răsărit. Aceasta pentru ca la Primul Pătrar Luna se afla la 90 de grade după un Soare care apune, în vreme ce Luna Ultimului Pătrar o găsim la 90 de grade înaintea unui Soare care răsare. Dacă am înțeles ciclul complet, putem recunoaște dintr-o privire dacă Luna este în creștere sau în descreștere.
Îmi amintesc că pe vremea când eram student, Mugur Isărescu fusese chemat la Facultatea de Științe economice din Cluj pentru a susține o prelegere pe tema "politicii BNR de țintire directă a inflației" (un subiect mult mai "terestru", dar și infinit mai obscur!). Dumnealui își încheiase expunerea printr-o vorbă memorabilă: "Dacă ați înțeles ce am vrut să spun, înseamnă că nu m-am exprimat bine". Dacă totul pare exagerat de complicat, nu e cazul sa disperați. Există un indiciu de natură mnemotehnică care nu are legătură cu teoria astrelor dar care vă poate ajuta oricând să depistați evoluția ciclului lunar, căci el rezultă mai degrabă din observațiile repetate ale strămoșilor noștri. Se bazează pe premisa că.... "Luna minte!": dacă este în formă de C, Luna nu "Crește" ci de fapt "Descrește", iar dacă este în formă de D, ea nu "Descrește", ci de fapt "Crește".

Azi 23 iulie 2011 marcăm momentul Ultimului Pătrar din ciclul de descreștere al iluminării, când C-ul lunar poate fi găsit în a doua jumătate a nopții, înspre răsărit.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...