4 martie 2012

Elongații mercuriale

Mercur, Venus și Jupiter în amurgul serii de 4 martie 2012
După ce am aflat dintr-un articol precedent că 2012 ar sta sub semnul planetei Mercur, pare potrivit să vă spun că în serile următoare aveți cea mai bună ocazie din întregul an să identificați planeta ascunsă. Doar acum, la început de primăvară și mai apoi în toamnă, căci în rest ea se scăldă în lumina lui Helios, ferită privirii.

Se spune că cel mai mare regret al lui Copernic a fost acela de a nu-l fi văzut pe Mercur cu proprii ochi. Și aceasta pentru că prima planetă de la Soare nu se arată niciodată pe cerul nostru nocturn, ci doar în anumite zile din an, vreme scurtă în amurgul serii sau dimineții. De ce e așa?

Fiind în primul rând o planetă interioară, plasată în interiorul orbitei Pământului, pentru observatorul terestru ea nu se va abate niciodată mai departe de 28 de grade față de Soare, adică cât distanța acoperită pe cer de trei pumni întinși.  

5 martie 2012: 18 grade între Mercur (verde) și Soare (galben), văzute de pe Pământ (albastru)
Pe 5 martie 2012, când are loc momentul depărtării maxime aparente a lui Mercur față de Soare, pe care astronomii îl numesc elongație maximă, unghiul se nimerește să fie mai mic, de doar 18 grade. Elongația va fi una estică, adică planeta se va arăta seara după apus, înspre vest. Nu confundați tipul elongației cu direcția cardinală a apariției! Similar, o elongație vestică se traduce prin apariția planetei în est, în dreapta Soarelui, înainte de răsărit. 

Deși în 2012 vom avea parte de mai multe momente de elongație maximă (căci Mercur face o rotație completă în jurul Soarelui în doar 88 de zile), unele chiar cu un unghi de separație mai generos, accentul observațional va cădea doar pe cele produse la începutul primăverii și în toamnă. Și asta pentru că doar în aceste două momente din an, unghiul format dintre axa Mercur-Soare (aproximat de ecliptică) și orizontul local atinge valori maxime seara și dimineața, conferind în plus un avantaj geometric decisiv demersului nostru.

Anul trecut, tot în martie, am surprins planeta pe cerul de seară cu un aparat video. O puteți recunoaște?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...