24 martie 2012

Un crater de meteorit lângă Cluj?

Wikimapia e un site cartografic, în genul platformei Google Earth, unde utilizatorii își pot marca pe hartă punctele de interes. O e-comunitate în floare! Pe lângă cartiere, biserici, hoteluri sau centre comerciale, găsim și unele locuri marcate prin denumiri cel puțin hilare: simteticu (!) lu' corcea pe dreapta la ieșire spre Turda,  PatyMarcOspiciu (?) pe Traian Vuia, fam costea's house undeva în Zorilor... Dincolo de varza lingvistică, îmi sare în ochi o demarcație circulară, pe dealul deasupra Polus Center, cu următorul text explicativ: posibil crater de meteorit. Mă hotărăsc să investighez printr-o vizită la fața crimei, vorba unui coleg.


În lumina orbitoare a Soarelui, hărțile GPS din telefonul meu parcă-s mânjite cu magiun de prune. Înapoi la mușchii de copac! Naiba să le ia mobile! Am noroc cu telefonul lui Răzvan. A costat 20 de milioane, are un afișaj infinit mult mai bun, și e posibil să-ți dea voie să și suni în caz de urgență. Harta lui ne zice că nu mai avem mult până la destinație. În plus, se distinge clar structura circulară a formațiunii X. Înspre sud-vest recunosc un alt posibil crater, de dimensiuni mai mari, acoperit cu vegetație. Zici că suntem pe Marte...

 
 
Ultimii zeci de metri îi alerg în sus, spre buza râpei. Dezamăgire: nici urmă de meteorit! Craterele par a se datora unui proces natural.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...