7 mai 2012

Geometrie sacră la Mănăstirea Cozia

"Pământul era pustiu și gol; peste fața adâncului de ape era întuneric, și Duhul lui Dumnezeu Se mișca pe deasupra apelor." (Facerea 1:2)
 

Valea Oltului
La străpungerea Oltului în județul Vâlcea, în stânga drumului ce leagă Sibiul de Râmnic, o lume de alta, găsim Mănăstirea Cozia. Pe zidurile sale am descoperit simboluri interesante, de inspirație cosmică, pe care vreau să vi le împărtășesc. 

Foarte puțini turiști acordă importanța cuvenită detaliilor pe care le veți vedea în continuare. Pentru a înțelege mai bine semnificația acestora, vă recomand să urmăriți mai întâi un filmuleț introductiv despre vechea artă a geometriei sacre și simbolurile ei asociate.

Partea 1
 
 Partea 2


Îndrăzniți acum să pătrundeți în micul univers al geometriei sacre de pe malul Oltului! 

Biserica Mănăstirii Cozia

Floarea Vieții, rețeta creației cosmice

Soare sau floare?
Un Soare radiant

Intrând în biserică am găsit exemple de vesica piscis, figura rezultată din îngemănarea a două cercuri. Dublarea cercului este primul act de creație divină conform geometriei sacre. Simbolul nașterii carnale (organul feminin) are aici și o vădită semnficație spirituală, simbolizând deșteptarea sau renașterea.
 
 


Imaginea "crucii circulare" pictată pe unul dintre pereții de la intrare ascunde adânci semnificații astronomice. Cercul duce cu gândul la un fenomen repetitiv. Ne putem raporta cel mai ușor la unitatea de bază a ciclului terestru, anul. Linia verticală din pictură marchează de fapt poziția solstițiilor în an, cel de iarnă și cel de vară. Linia orizontală indică echinocțiile de primăvară și de toamnă, în vreme ce liniile în diagonală putem considera că marchează staţii solare intermediare în acest calendar stilizat. În viaţa satului ele se transpun în diverse sărbători populare ale anului ritual (de pildă Armindenul pe 1 mai, sărbătoarea vegetaţiei). Cercul reprezintă așadar însăși brâul zodiacal, traseul anual al Soarelui, iar cele 7 halouri circulare nu sunt altceva decât planetele vizibile cu ochiul liber încă din antichitate, preschimbate în îngeri.




Pe un alt perete găsesc un Soare cu chip. El e personificarea esenței divine, care urmărește senin mersul treburilor lumești, din depărtare .

17 comentarii:

  1. Maica Elena Glicheria Trifona are scoala fapte viata dar cale aleasa lucruri de folos cinste sarguire lege sfanta icoana in suflet,ea si toti pomenitii,toate obiectele bisericesti infime, ca pret,sa aiba lumina inimii vesnic cale batuta de basm,sint maica la femei vesnic,am toate actele si aceeasi punga drepturi bani medicamente eu si pomenitii vesnic,biserica de stil vechi Balan si Corneanu toti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa scrie Exarhul tot activul meu la jurnal destinul legea si profetii,marturii minuni,darul viata faptele credinta si asceza,ale mele cnp R.M 1980-vesnic,cu schema deslusit cu toate Tainele mele sunet cuvant ideatica imagine uniforma legitimatii toate actele in arhiva cu arhiva la zi,cat pe cat sume unde toti marturi faptic zi noapte jur pe sf Sinclitichia claca vesnic[au adresele url vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  3. Sint Legea mea si Profetii faptele vii iscalesc chitanta sa fie ale Magistraturii penticostale[motivul vesnic][unde ceas timp durata si felul modul si cantarul masura legea vesnic 1980-vesnic].pttr Germania difuzor Aton vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este aportul meu la biserica de barbati de Mir de Culte sint ai lor 1980-vesnic[cat pe cat sume vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  5. Este ziarul legitimatia ISU Dragasani Ferenda,cartile cariera ideatica cuvant sunet, cu mine in icoana de ziaristi R.M cnp cu Giubega CTP,Tutea 1980-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Sint Brandusa Sulfina ziarista comunista UZP 1980-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Sint conturile descarcate la Procuratura mi le-a dat mie sint Penticostala sa fie arsi cu foc toti dusmanii si dusmanele mele, sint Ardeleanca vesnic si parintii la fel ca mine vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sintem cu Angheles, Stam si Dul, cu chitante caligrafice peste tot,eu si pomenitii pe Roluri si Autentificari, sintem ai cu Furca la nunti botezuri si immormantari de 10, vesnic corect.Si la ADAS la fel vesnic,extrase avem vesnic.Actualizate la zi vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Asta este fapta vie in inima schema toti marturi eu parintii sora secret in inima vesnic[psihologia toti vesnic vesnic in cui etern].

    RăspundețiȘtergere
  10. Cred in Bataie de 13 semper viva arian sovietic vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  11. Am carnetul UTC stampilat la zi este Judecata lui R.M cnp locala aici sat vesnic de lumina regim acte vesnic[sa auda cuvantul vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  12. Are patriarhul actele mele la arhiva cuvantul regentei si exarh si ieromonah si popa si econom si portar,maici Vladimir,are Papirusul meu vesnic cat pe cat sume unde ] vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  13. Au oamenii Comertul meu faptic cu actul Monetar lumesc bisericesc armata straini steno, in inimi, ale mele R.M cnp 1980-vesnic[sa vada vedenii cu credinta PLIC] vesnic.Sa stie toti sfintele Taine vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Avem mutatia Arges de Sus judet Vanju de Sus cu Dava Agnita eu sora parintii sotii [2] unchiul bunicii [4] 1900-vesnic[limba mea sa guste chimic vesnic].Sintem nefumatori toti vesnic cu acte doctori.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am mainile vesnic inrosite de sangele dusmanilor sa stie lumea faptic viu sumele cat pe cat motivele la Armata Procuratura Padure, Cas de Neb,Fisc Gav Biserica,Asirom vesnic 1900-vesnic sa viseze oamenii noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu renuntam vesnic la acuzatii la Dragoesc , Bals si Fundeni, Mamule, Balamuci, si Marcuta si Trei Ierarhi eu cu parintii 1900-vesnic.Si la Visinescu la fel toti vesnic.Si restul acuzatii diverse la fel unde, vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  17. Am luat vechimea de la Visar vesnic eu cu tata si B.D sa stiim vesnic telepatic.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...