NASA a dat de curând publicităţii o fotografie alb-negru cu cerul planetei Marte în care planeta noastră se vede ca o stea strălucitoare deasupra unui orizont deluros, iar Luna ca o stea palidă puţin mai jos de Pământ. Poza a fost făcută de către roverul Curiosity, aflat pe planeta roşie din august 2012. La momentul expunerii fotografice, distanţa între Marte şi Pământ era de circa 160 de milioane kilometri.
Pământul şi Luna văzute de pe Marte de către roverul Curiosity (2013) |
Nu este însă prima fotografie de acest gen. În 2004 tot de pe Marte un alt rover (Spirit) făcea senzaţie cu prima fotografie a Pământului luată de pe suprafața unui corp ceresc, altul decât Luna. Un an mai târziu acelaşi rover avea să surprindă un frumos asfinţit marţian.
Pământul văzut prima dată de pe Marte de către roverul Spirit (2004) |
Apus de soare pe Marte (2005) |
Cu acest prilej m-am gândit să vă pomenesc despre o carte foarte dragă mie: "Astronomia amuzantă", o lucrare de popularizare ştiinţifică extrem de bine scrisă de rusul Iacov Perelman, mort de foame în timpul asediului de la Leningrad. În capitolul III Planetele, secţiunea Alte bolţi cereşti putem citi următoarele rânduri profetice scrise în urmă cu mai bine de 100 de ani:
"Să ne mutăm pe Marte. De aici discul Soarelui se vede de trei ori mai mic în suprafaţă decât pe Pământ. Planeta noastră reprezintă pentru Marte Luceafărul de dimineaţă şi de seară, aşa cum este pentru noi Venus, doar că este ceva mai puţin strălucitoare ca ea, având cu aproximaţie strălucirea lui Jupiter văzut de noi. Pământul nu poate fi văzut niciodată de aici în faza lui plină; marţienii nu ar putea vedea decât cel mult 3/4 din discul Pământului. Luna noastră ar fi văzută de pe Marte cu ochiul liber, ca o stea aproape tot atât de strălucitoare ca şi Sirius. Prin telescop s-ar putea urmări atât fazele Pământului, cât şi fazele Lunii."
Tot din Perelman am mai spicuit că, privită de pe Marte, Venus ar coborî cu peste o mărime siderală (la -3,2 magnitudine) faţă de situaţia întâlnită pe Pământ, adică de acolo Venus s-ar vedea la mai puţin de jumătate din strălucirea pe care o are pentru noi. Totuşi, privită de pe Marte, Venus s-ar vedea mai bine decât propriul nostru Pământ (-2,6 magnitudine), deşi este mai îndepărtată!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu