29 martie 2012

Cercul de stele: astronomie, destin și nemurire

Cunoşti tu oare schimbările din cer şi cele de sub ceruri, că laolaltă merg?
Iov 38:33

S-a nimerit ca tocmai la hotar de trecere în Luna Mondială a Astronomiei să duc la împlinire un proiect de suflet: acela de a reuni sub forma unei cărți cele mai interesante articole de popularizare astronomică scrise de mine în decursul ultimului an, revizuite și adăugite. Volumul poartă titlul "Cercul de stele: astronomie, destin și nemurire" și asta pentru că temele abordate se circumscriu atât astronomiei, cât și astrologiei și astro-teologiei. 

Clujenii pot să răsfoiască volumul până duminică la târgul de carte Gaudeamus din Piața Unirii, urmând ca de săptămâna viitoare el să fie disponibil și în librării sau direct pe site-ul editurii Casa Cărții de Știință.

 

Experiența scrierii unei cărți a fost una deosebită. Am cunoscut câteva personalități minunate ale astronomiei românești. A fost un drum inițiatic chiar și pentru mine, la aproape 15 ani de la prima mea observație astronomică. Și dincolo de poticnelile oricărui început, cred că a ieșit o tipăritură oarecum unică în peisajul nostru editorial: o culegere de mini-eseuri, care tratează sfera cerească nu din perspectiva unui manual, ci prin prisma caracterului său de moștenire universală. Altfel spus, cartea se vrea a fi ecoul unei fascinații demult apuse pentru cerul înstelat. Rămâne la latitudinea cititorului cum o va folosi și înțelege. Convingerea mea este că astronomia trebuie trăită și popularizată dincolo de orice prejudecată. Și ce alt motto s-ar potrivi mai bine aici decât dictonul Astronomers Without Borders: One People, One Sky... Pentru că cerul este al nostru, al tuturor, indiferent de convingere științifică sau opțiune religioasă.


În vremuri de demult, când zmeii și balaurii mai bântuiau pământul, astronomia și astrologia erau încă surori dulci. Prima se ocupa cu nomenclatura obiectelor cerești, iar cea de-a doua cu semnificația lor lumească. Căci pentru strămoșii noștri, stelele și constelațiile reprezentau mult mai mult decât niște markere temporale pentru activități de subzistență precum semănatul, recolta și vânătoarea; ele erau însăși pecetea continuității, ciclicității și nemuririi creației. Înainte de orice, oamenii de demult scrutau bolta cerească în căutare de sensuri.

La urma urmei, legătura dintre astre și spiritualitate nu ar trebui să ne surprindă. Biblia abundă în simboluri astrologice, deși ar condamna, chipurile, tocmai asemenea practici. Căci e remarcabil cum evoluția lui Isus oglindește în fapt traseul anual al Soarelui pe bolta cerească, cum Soarele se naște și moare anual, pierzându-și treptat puterea "în grâne, în vin și în oameni". Motivul botezului acvatic a "Luminătorului Lumii" îl regăsim nu doar în Biblie, ci și pe cerul fiecărui început de primăvară, atunci când Soarele străbate constelațiile apoase. Precum în cer, așa și pe pământ... Iar scara din visul biblic al lui Iacov din Facerea, cu un capăt sprijinit de Pământ și cu celălalt atingând cerul, are menirea de a înălța îngerii tocmai până la extremitatea sistemului Solar, spre cel mai îndepărtat înveliș al sferelor cerești, stăpânit aievea de ursuzul Saturn. Dincolo de el se întinde numai lăcașul stelelor fixe, de-a pururi neschimbătoare, împărăția lui Dumnezeu.

Toate materialele din carte sunt prefațate de un citat relevant subiectului discutat. Unele eseuri sunt simple istorioare, anecdote sau curiozități astronomice: ce taină ascund fazele Lunii? există stele verzi? când apune Soarele cel mai devreme? Altele, mai cu tâlc, deschid calea spre teme mai complexe și controversate, precum viața după moarte sau originea păgână a credinței creștine.  Dar absolut toate reclamă numai simpla observație vizuală directă sau cel mult întrebuințarea unui binoclu comun, în locul unui telescop scump și sofisticat.  

Sunt convins că indiferent de nivelul de pregătire astronomică curiosul va regăsi printre cele 132 de pagini ale Cercului de stele multe aspecte mai puțin cunoscute ale universului de deasupra. Pe lângă câteva fotografii proprii color, veți găsi în carte și o pleiadă (dacă mi se permite poanta astronomică) de ilustrații rare de factură teosofică, de o profunzime și relevanță extraordinară.   



Cer-cul de stele sau Ce-rul de stele? Așa cum recunoștea și autorul, limba română permite asemenea jocuri de cuvinte... Nu o să vă spun ce conține cartea, acest secret rămânând să fie descoperit de fiecare cititor în parte. Dar o idee de ansamblu se poate face dintr-o privire - fie și razantă - a bibliografiei, care conține multe titluri rare și greu de găsit...Apar și noțiuni de asemenea mai rar întâlnite în cărțile de astronomie, cum ar fi analemma, pe care autorul o folosește pentru a explica cele mai timpurii apusuri de soare la Cluj. Cartea conține o ilustrație deosebită, cu figuri care nu se găsesc în cărțile obișnuite. În ansamblu, este o lectură accesibilă și atractivă chiar și pentru neastronom. Singurul cusur al acestei noi apariții, după părerea mea, este tirajul, mult prea mic față de marele număr de persoane interesate de misterele Cer(c)ului de stele...
Virgil V. Scurtu, autor În căutarea aștrilor

 
Cercul de stele este o carte de cultură generală astronomică ce n-ar trebui să lipsească din colecția personală. Autorul, un astronom amator clujean, abordează într-un stil unic teme astronomice precum: culoarea stelelor, strălucirea lor, fazele Lunii, orientarea și mișcarea aparentă a Soarelui etc. În această culegere de eseuri, pasionații de astronomie pot descoperi sau redescoperi o mulțime de date și informații folositoare, precum și sentimentele specifice descifrării Universului.
Dr. Iharka Szűcs-Csillik, cercetător științific
Institutul Astronomic al Academiei Române Filiala Cluj-Napoca 

Tânărul astroeseist Dan Uza apare cu un program viguros într-o lume de elită (dar prea puțin cunoscută de public), cea a astroumanismului românesc. Spre meritul său, el caută astronomicul atât în Cosmos (corpurile cerești) cât și pe pământ (faptele oamenilor), îmbinând armonios și spectaculos științificul cu filosoficul, poeticul și fotograficul, descoperind sau reformulând teme de interes și dăruindu-le cu eleganță publicului larg, în prima parte a unei campanii deja impresionante. Tot ce putem să îi dorim este să nu se oprească niciodată!
Andrei Dorian Gheorghe, consilier cultural
Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM)

Cerul înstelat a fascinat omenirea din timpuri străvechi. Dorința de cunoaștere a cerului s-a concretizat de-a lungul timpului într-o relație permanentă a omului cu bolta de deasupra capului și implicit cu Creatorul acesteia, legătură pierdută, din păcate, în zilele noastre. Dincolo de contemplarea frumuseților Universului, utilitatea acestei relații s-a transpus atât în planul activităților practice ale omului, în viața lui cotidiană, cât și într-o bogăție spirituală de neegalat. „Cuceririle tehnice” au deschis orizontul cunoașterii umane unidirecționale, către materie. Dar astronomia înseamnă mult mai mult. Abordarea complexă a acestui subiect în eseurile lui Dan Uza (pe care până în acest moment îl cunosc doar din scrierile sale) pune în valoare bogăția acestei moșteniri culturale a umanității, pe care o reprezintă astronomia. Volumul întărește îndemnul de reîntoarcere la trăirile simple dar atât de înălțătoare, generate de privirea cerului cu ochiul liber, inclusiv cu ochiul interior al sufletului...

Valentin Grigore, președinte
Societatea Astronomică Română de Meteori (SARM)


Am citit tot. Nu m-am putut opri. Mi-a plăcut. M-au frapat considerațiile folclorice și denumirile țăranilor pentru aștri. Îmi place că nu bagi formule. În articolele pe care le-am scris până acum asta mă silesc și eu sa fac. Este mai recomandabilă o analogie de fiecare zi, cum am observat că faci din belșug. Iar o poză face mult mai mult decât o formulă sau o analogie chiar reușită. Faci o treabă bună.

 Prof. Dr. Harry Minți 
Universitatea Ebraică, Ierusalim

 ________ 

Erată

Erata sporeşte farmecul unei cărţi. Iată că nici Cercul de stele nu face excepţie...
- la pagina 65 în penultimul rând se va citi reflecteze în loc de reflecte
- la pagina 115 în penultimul rând se va citi apusurile în loc de răsăriturile
Mulţumesc cititorilor pentru observaţii!

7 comentarii:

  1. Felicitari Dan!! Frumos cadou ti-ai facut :) La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. Felicitari pentru visul implinit! Sunt foarte curioasa sa citesc cartea si sper sa pot obtine un autograf de la autor :D La multi ani instelati!

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari, Dane! Am sa iti cumpar cartea cind ajung pe la Cluj. Poate imi dai si autograf cin mai iesim la observatii. Vin pe 7 August si stau pina pe 21 August. ~ "Tany" pornitu' ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Te felicit, Dane, pentru perseverenta! Abia astept sa citesc articolele, desi pe unele le-am lecturat deja!

    PS: Si eu sper sa obtin autograf! ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari! (Lavinia Lupu)

    RăspundețiȘtergere
  6. buna! se poate procura in format mobi (pentru kindle)? As fi interesata sa achizitionez...
    multumesc

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...