15 ianuarie 2013

Din culisele astronomice ale filmului Decolarea (1971)

Ioan Mircea Corpodean (în spatele trepiedului)
și actorul Emil Hossu, privind Soarele,
în timpul pregătirilor pentru filmarea peliculei Decolarea (1971)
Decolarea este o peliculă românească din 1971, în regia lui Timotei Ursu, avându-l ca protagonist pe actorul Emil Hossu. Acesta joacă rolul lui Paul Bentu, șef de promoție la o școală de aviație, care primește o repartiție de stagiu la aviația utilitară din Cluj. El va constata repede că în locul zborurilor curajoase mult-visate, slujba nouă presupune pilotarea unor cutii scârțâitoare aproape de nivelul solului pentru a îndeplini diverse misiuni considerate banale. "Hâța-hâța, birjar pe tărăboanțe!", după cum se plânge însuși personajul în film. Indisciplina tot mai mare a lui Paul, generată de frustările sale, va fi rezolvată în cele din urmă prin implicarea sa în inundatiile din 1970, la care se adaugă o frumoasă poveste de dragoste între el și Valentina.

Pentru unii film de aviație, pentru alții mărturie video a marilor inundații de primăvară, în Decolarea clujenii vor regăsi (în mod neașteptat!) alături de scene cu vechiul aeroport din Someșeni sau Cabana Făget și o secvență în care protagonistul urmărește petele solare și evoluția proiecției discului soarelui printr-un telescop amplasat în centrul Clujului, lângă grupul statuar Matei Corvin din Piața Unirii (pe atunci Piața Libertății).

Puțină lume știe că în acea zi însorită de primăvară în spatele camerei alături de Hossu se aflau astronomii amatori clujeni Janos Xantus, Romulus Irimeș și Ioan Mircea Corpodean, cooptați în film fie cu rol secundar fie ca simpli figuranți. În scena de astronomie, discursul (nu tocmai exact) despre Soare îi aparține lui Xantus, pe Irimeș (bărbatul cu calviție) îl vedem undeva în spatele grupului numeros în timp ce se apropie Valentina (14:21), în vreme ce pe Corpodean camera îl surprinde din spate, lângă Xantus, pe la minutul 14:25. Secvenţa o găsiţi mai jos.


Cei 42 de ani scurși de la filmare îl găsesc pe prietenul meu astronomul amator Ioan Mircea Corpodean încă în viață, dar mai puțin celebru. Acum în vârstă de 74 de ani, el îmi împărtășește din fotografiile sale aproape de fiecare dată când îl vizitez. Instantanee dintr-o viață de om! Unele surprind pregătirile pentru filmarea acelei scene de astronomie românească din primăvara anului 1971. O colecție-document fantastică, publicată mai jos în premieră.





Janos Xantus (ochelari, stânga) și Emil Hossu (la telescop),
pregătind rolurile

Romulus Irimeș (centru, plan îndepărtat)

Camera și platforma de filmare

Romulus Irimeș discută cu Janos Xantus

Pregătiri de filmare

Motor !!

Din spatele camerei

În timpul pauzei


Janos Xantus, Ioan Mircea Corpodean
și Romulus Irimeș (al patrulea din stânga)

Filmul Decolarea poate fi urmărit în întregime aici

Ziarul Făclia a publicat un interviu cu regizorul filmului, din care se pot afla câteva amănunte interesante (de ex. cum îmbolnăvirea lui Hossu de hepatită a pus sub semnul întrebării întregul proiect). 

În 2011, la împlinirea a 40 de ani, filmul a fost proiectat la Cluj în cadrul unui eveniment aniversar la care a participat și regizorul Timotei Ursu. 

Emil Hossu a murit pe scena de teatru din București, cu puțin timp de începerea spectacolului "Aniversarea", pe 25 ianuarie 2012.

"Soarele e la locul lui..."

-----------------------

UPDATE 05.01.2017

Linkul actual pentru film: https://www.youtube.com/watch?v=2j8APjJofpY
Secvența astronomică se poate urmări mai jos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...