13 ianuarie 2013

Ceasul solar de la Calvaria

Calvaria. Cadranul solar.
După cunoștințele mele, în Cluj-Napoca există doar două cadrane solare vechi: unul se află în centru pe casa Wolphard-Kakas, iar al doilea pe peretele sudic al Bisericii Abației Benedictine din cartierul Mănăștur.
Biserica Calvaria, în realitate Biserica Abației Benedictine 
Cunoașteți mai bine vechea biserică din Mănăștur sub numele de Calvaria, lucru nu tocmai corect. Edificiul și-a dobândit probabil porecla după ce pe dealul artificial din dreapta aleii de la intrare s-a construit în 1831 o capelă care găzduia o cruce. Căci pentru creștinii catolici, calvariul reprezintă tocmai o cruce monumentală decorată cu figura lui Isus răstignit, amplasată de obicei pe marginea drumurilor sau în apropierea unui loc de cult. 

Intrare la Calvaria. Clopotnița lui Kos Karoly (1922) și Capela (1831)
Dacă vă pasionează istoria, puteți citi despre istoria zbuciumată a acestui loc pe larg în acest articol sau mai pe scurt aici. Eu voi menționa doar că la începuturi (1077-1095) aici a fost stabilită o mănăstire benedictină, care a fost prădată și arsă în mai multe rânduri ba de tătari, ba de turci, biserica luând forma actuală după restaurarea din 1896. 

În lipsa navei, vechile vederi ale Clujului
păstrează imaginea unei biserici ciuntite
Ceasul care mă interesează se află pe peretele sudic exterior al corului. Este considerat a fi unul dintre cele mai vechi din Transilvania (sec. XV), dar impresia mea este că piesa a fost repoziționată în decursul timpului. O scurtă descriere a cadranului solar ne oferă Tiberiu Oproiu și Elisabeta Ana Naghi în articolul Elemente decorative cu subiecte astronomice pe clădirile medievale din Transilvania:
  • are formă pătrată, cu dimensiunile de 50x50 cm
  • este construit din piatră
  • tija care indică ora are o lungime de aproximativ 40 cm
  • pe panoul solar sunt încrustate numai liniile orelor (liniile pentru echinocții și solstiții nu sunt gravate) 

Incinta bisericii are un orar fix de vizitare, în afara căruia poarta de acces rămâne închisă. M-am bucurat foarte mult când am putut prinde o fereastră duminică, în jurul orei 11:30. Indică el ora corectă? În ciuda unui cer senin, umbra proiectată de copacii din jur nu-mi permitea încă obținerea unui răspuns. 

În cele din urmă, după o așteptare de câteva minute, am surprins momentul în care o așchie subțire de lumină atingea fața cadranului. Dezamăgire însă: ceasul de pe perete se abătea semnificativ de timpul solar. De vină ar putea fi orientarea eronată a cadranului solar la încastrarea lui în zidărie, cu ocazia reconstrucției edificiului și/sau restaurării (Google Maps îmi arată că peretele-gazdă actual se orientează ușor spre sud-vest și nu sud).   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...