13 ianuarie 2013

Ceasul solar de la Calvaria

Calvaria. Cadranul solar.
După cunoștințele mele, în Cluj-Napoca există doar două cadrane solare vechi: unul se află în centru pe casa Wolphard-Kakas, iar al doilea pe peretele sudic al Bisericii Abației Benedictine din cartierul Mănăștur.
Biserica Calvaria, în realitate Biserica Abației Benedictine 
Cunoașteți mai bine vechea biserică din Mănăștur sub numele de Calvaria, lucru nu tocmai corect. Edificiul și-a dobândit probabil porecla după ce pe dealul artificial din dreapta aleii de la intrare s-a construit în 1831 o capelă care găzduia o cruce. Căci pentru creștinii catolici, calvariul reprezintă tocmai o cruce monumentală decorată cu figura lui Isus răstignit, amplasată de obicei pe marginea drumurilor sau în apropierea unui loc de cult. 

Intrare la Calvaria. Clopotnița lui Kos Karoly (1922) și Capela (1831)
Dacă vă pasionează istoria, puteți citi despre istoria zbuciumată a acestui loc pe larg în acest articol sau mai pe scurt aici. Eu voi menționa doar că la începuturi (1077-1095) aici a fost stabilită o mănăstire benedictină, care a fost prădată și arsă în mai multe rânduri ba de tătari, ba de turci, biserica luând forma actuală după restaurarea din 1896. 

În lipsa navei, vechile vederi ale Clujului
păstrează imaginea unei biserici ciuntite
Ceasul care mă interesează se află pe peretele sudic exterior al corului. Este considerat a fi unul dintre cele mai vechi din Transilvania (sec. XV), dar impresia mea este că piesa a fost repoziționată în decursul timpului. O scurtă descriere a cadranului solar ne oferă Tiberiu Oproiu și Elisabeta Ana Naghi în articolul Elemente decorative cu subiecte astronomice pe clădirile medievale din Transilvania:
  • are formă pătrată, cu dimensiunile de 50x50 cm
  • este construit din piatră
  • tija care indică ora are o lungime de aproximativ 40 cm
  • pe panoul solar sunt încrustate numai liniile orelor (liniile pentru echinocții și solstiții nu sunt gravate) 

Incinta bisericii are un orar fix de vizitare, în afara căruia poarta de acces rămâne închisă. M-am bucurat foarte mult când am putut prinde o fereastră duminică, în jurul orei 11:30. Indică el ora corectă? În ciuda unui cer senin, umbra proiectată de copacii din jur nu-mi permitea încă obținerea unui răspuns. 

În cele din urmă, după o așteptare de câteva minute, am surprins momentul în care o așchie subțire de lumină atingea fața cadranului. Dezamăgire însă: ceasul de pe perete se abătea semnificativ de timpul solar. De vină ar putea fi orientarea eronată a cadranului solar la încastrarea lui în zidărie, cu ocazia reconstrucției edificiului și/sau restaurării (Google Maps îmi arată că peretele-gazdă actual se orientează ușor spre sud-vest și nu sud).   

10 comentarii:

  1. Gina Pusa Aurica/Leana/Gore[Magda,Maria,Constantin,[Ospatari.....sa ne luam banii alte drepturi programul, carnetele de elev tehnologice si USH, si restul,drepturile de la Sanitas litigioase corecte],de la colegi scoala, servici, rude,necunoscuti, vrem incadrare in UTM, 1900-vesnic[sintem de Mir de Culte,Vale 1900-vesnic].ANPCB, ANTREC ucenici Profesionala vesnic 5.10 vesnic[aici in lobul temporal toata seria genetica comuna toti marturi sa stiim locul],Sa ma stie lumea in haine popesti vesnic.Luam banii pe cimitir vesnic punem poarta la locul ei vesnic,nu tinem ramasag cu rudele nebune le izgonim din fruntarii,toti marturi sa stiim exact,avem voie legatie testamentara notariala dupa 7 ani,fara dol si viclenie,este ordine si lege in casa totul impartit,fiecare cu Foaia lui de Parcurs vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sintem pensionari fixi nerevizuibili si mandate de handicap permanente si nerevizuibile grad1 armata si restul sanatosi intregi bani drepturi medicamente la neurologie diabet simplu si restul 2+5 sjv,eu cu parintii cu toate pachetele, cumul epilepsie stampila ratie lunara si acte legitimatii, tot din 1944 si restul,toate functiile trecute, si toate drepturile luate,CEC, toti,reteta permanenta toti,dam functiile de registratori,luam toate actele scoala vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa ne plateasca parele reclamatiile judecatiile litigiile solutiile procedura normele si directivele la magistratura ale mele si parintilor instiintari mustrari abateri greseli instiintari si cazuri,la fel sa ne luam toate premiile distinctiile banii drepturile meritele si recunoasterile eu cu parintii la CEC in cont, 1900-vesnic,de la rude colegi scala servici necunoscuti vesnic gratuit vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  4. Este ciochilirea donarea cedarea prelevarea de organe pentru,, teferie,, la Sanitas la exp.mil de stat roman, la noi in cont Cec eu cu parintii, pentru judecati ale rudelor colegilor scoala servici necunoscuti[da,da] 1900-vesnic[punem stampila pe ei vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  5. Este opera mea cuvant sunet imagine ideatica frenologie psihologie esmetism, culoare semn, ,, Strigoiul din oglinda,, Pala eleonita meteora,, si,, Ploaia din orasul pierdut cu salcami, ,, cu addende aditionale si restul slefuite bacoviene latina 13 arian sovietic extrapolat,sub zodia Apollo Arte feudalism pretimpuriu,timpuriu renascentist si baroc ,, chill, swahillii,, antileze cum mi-am dorit cu noi cu tot poza de grup aleasa 1900-vesnic,,restituo in integrum Szatmary 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  6. Opera tipar Persefona si Hades 1900-vesnic planeta Ceres ,, pitica,, agricultura 1900-vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Este legea mea croitor in Lipsca adaugita amanuntita medicamente[watti] 1900-vesnic[clindon vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  8. Este semnatura mea nunta fedeles logodna casatorie cu George S,,pe fiola hpv, verigheta,floare, martisor, floare de nunta,batista,lozuri,si restul...semnate de parinti vesnic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Are lumea ,rudele cugetul meu spurcat cu credinta calcul corect de bine rau fericire justitie 1900-vesnic[semn calul vesnic].

    RăspundețiȘtergere
  10. Au tiganii credinta mea de Rau Iad 1982-vesnic[unde loc timp,vesnic vocativ corect vesnic].

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...