1 martie 2013

O predicţie astrologică a marelui cutremur din 1977


Din urmările marelui cutremur din Bucureşti (1977)
Favorizează configuraţia planetelor producerea de seisme terestre? Pe Google se pot găsi mai multe articole despre marele cutremur din 1977. Unele excelează în identificarea unui anumit substrat astrologic pentru mişcarea telurică de atunci, altele prezintă câteva coincidenţe numerologice care leagă evenimentul de cifra 7 (4 martie 77, 04 + 03 = 7) sau de ora fatidică la care acesta s-a produs (21:21). Trebuie însă spus cu sinceritate că astrologia eşuează lamentabil când vine vorba de a prezice în avans cutremurele. Un alt gen de articol apărea însă acum aproape 40 de ani în revista Gnostica. Spre deosebire de cele de mai sus, care doar interpretează cu ajutorul astrologiei un eveniment din trecut, articolul Astral dissonances and earthquakes conţinea un soi de predicţie astrologică a cutremurului din 1977. Putem însă considera că profeţia seismică de atunci s-a adeverit?


Era prima jumătate a anului 1976. Un careu malefic între Saturn şi Uranus era în plină desfăşurare, iar Arthur Prieditis, autorul, vedea în această configuraţie planetară o posibilă ameninţare terestră. 

Configuraţia planetelor la marele cutremur din 1977

Prieditis ajunge la concluzia că evenimentele nefaste se vor concentra în jurul a trei date specifice: 2 august 1976, 15 noiembrie 1976 şi 27 februarie 1977. În primele două Mercur şi Jupiter urmau să fie în opoziţie, iar în cea de-a treia în careu, aspecte considerate negative în astrologie. Mai trebuie spus că asemenea disonanţe apăruseră în trecut cu ocazia altor catastrofe naturale, precum puternicele cutremure din ChileMaroc din 1960 sau erupţia vulcanului Pelee din Caraibe  în 1902. Departe însă gândul că aceste alinieri planetare ar reprezenta singurul factor implicat! Trebuie să ne amintim că perioada scurtă de revoluţie a lui Mercur (88 de zile) aduce corpul ceresc respectiv într-o poziţie astrologică nefastă cu o planetă sau alta la doar câteva zile, în vreme ce legătura seismică nu se confirmă mereu.

Cert este că pe 2 august 1976, prima dată avansată de astrolog, aparatele vor înregistra producerea unui seism major de circa 7 grade pe scara Richter într-un arhipelag din Pacific.  Un eveniment de amploare similară se va produce pe 15 noiembrie, de această dată în China: cea de-a doua confirmare a predicţiei. A treia dată avansată se va dovedi mai saracă în evenimente, consemnându-se abia seisme minore, care se petrec oricum destul de frecvent. Dar la diferenţă de numai câteva zile, în seara zilei de 4 martie 1977, se va produce marele cutremur în Vrancea. El va fi resimţit cu putere mai ales în Bucureşti, unde vor muri aproape 1.500 de oameni.

Putem spune că predicţia seismică s-a împlinit? Lipsa menţionării clare în articol a locurilor, orelor şi magnitudinilor în cauză ne împiedică totuşi să răspundem afirmativ la această întrebare. În plus, prognoza omite alte cutremuri din acea perioadă, de magnitudine superioară.

Cazul lui Arthur Prieditis l-am întâlnit în cartea lui Guy L. Playfair şi Scott Hill, The Cycles of Heaven.

Un comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...