19 mai 2013

La cabinetul de curiozități


Aseară la Muzeul de Istorie al Transilvaniei am vizitat expoziția Wunderkammer - Cabinetul de curiozități. Printre obiectele expuse se numără celebrele tăblițe de la Tărtăria, o sferă armilară dar și o posibilă componentă de OZN. 


Tăblițele de la Tărtăria
Tăblițele de lut au fost descoperite în județul Alba la Tărtăria acum mai bine de 50 de ani și par să conțină cea mai veche formă de scris cunoscută până în prezent. Rezultatul datării prin metoda carbon 14 a unor oseminte din aceeași "groapă cultică" indică anul 4.300 i.e.n. 

Sfera armilară
Sfera armilară, expusă în stare destul de proastă, a fost realizată într-un atelier austriac la începutul secolului XIX. Este compusă dintr-o sumedenie de inele metalice care puteau fi folosite cândva pentru a simula poziția și mișcările stelelor și constelațiilor. Globul alb din centru reprezintă Pământul. 

Talpa de robot de la Aiud

"Talpa de robot de la Aiud", așa a fost poreclit ciudata piesă metalică descoperită împreună cu niște oase preistorice pe malul Mureșului în anii 70. Piesa a incitat imaginația susținătorilor fenomenului OZN încă de atunci. Scepticii susțin că ar fi vorba despre o rămășiță a unei sonde de foraj, excavator sau aparat de zbor contemporan.    

Expoziţia poate fi vizitată până la data de 1 octombrie a.c. în zilele de luni, marţi, joi şi vineri între orele 10–16, iar miercuri între orele 12–18. În 25–26 mai, 1-2 şi 8-9 iunie, accesul este permis între orele 10-16.  Pentru 7 lei puteți cumpăra la ieșire și replici drăguțe după amuletele de la Tărtăria. Măcar așa vedeți și voi ce scrie pe ele, pentru că în vitrina unde sunt expuse lumina e foarte proastă. 

Replica tăblițelor de la Tărtăria

2 comentarii:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...