14 august 2013

Noul instrument al lui Ioan Mircea Corpodean


Azi am trecut pe la Ioan Mircea Corpodean. M-a chemat să-i văd noul telescop primit cadou și să-l ajut la asamblarea monturii ecuatoriale. Este vorba de un newtonian de 114 / 900 produs de DynaSun, o firmă necunoscută. Montura de aluminiu e cam mizerabilă și geme sub povara contragreutății, dar dl. Corpodean zice ca o poate înlocui la nevoie cu un trepied mai vechi. 


Despre calitatea optică nu ne putem pronunța deocamdată, rămâne să îl testăm sub cerul liber cu proxima ocazie. Recenziile sunt în general nefavorabile acestor tipuri de chinezisme anonime sau "junk telescopes", așa cum li se mai zice, în mare parte datorită instabilității monturii, a calității optice inferioare datorate lentilelor din plastic și a durabilității scăzute. Din experiența primei mele lunete de duzină, această categorie poate aduce și unele surprize plăcute la banii cheltuiți atâta vreme cât nu bate vântul, așteptările amatorului nu sunt prea mari, iar observațiile se limitează în general la Lună și unele planete (Jupiter, Saturn, Venus). 


Un comentariu:

  1. Orice cadou e binevenit. Tot ce spui tu este adevarat, dar poate cu timpul, dl. Corpodean isi va lua un telescop mai performant si mai de calitate.

    Oricum, asa ca idee, nu orice este mare este si bun, conteaza mult si calitatea. Micul meu FirstScope de la Celestron, un reflector newtonian pe montura Dobson cu apertura de 76 mm (editia aniversara 50 de ani Celestron), desi nu se compara cu telescoapele smechere, este totusi mai bun decat "noname-urile" ieftine care te vrajesc cu accesorii multe, monturi si sistem de contragreutati si cu ditamai tubul.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...