25 octombrie 2013

Calendar astrologic la Huedin?


Biserica reformată din Huedin este o construcţie masivă, uşor de recunoscut prin turnul care adăposteşte un foişor de lemn. Forma actuală şi-a căpătat-o în secolul XVIII. Pe locul ei existase cândva o biserică mai modestă, incendiată de tătari pe la 1241-1242. În 1780 tavanul gotic a fost înlocuit cu unul din lemn casetat, decorat cu picturi stranii: o compoziţie caracterizată printr-un simbolism exotic. Aproape toate site-urile şi ghidurile turistice studiate de mine (1, 2, 3), atribuie colajului de imagini funcţiunea de calendar astrologic, reproducând practic aceeaşi sursă dar fără să ofere alte explicaţii.

Un calendar astrologic (aşa cum îl înţeleg eu) marchează cronologic, de exemplu pe zile, principalele evenimente cărora astrologia le atribuie semnificaţii: intrarea în mers retrograd sau direct a planetelor, aşa-zisele aspecte sau unghiuri cheie între corpuri, eclipse, intrarea sau ieşirea unui corp într-un/dintr-un semn zodiacal etc. Un exemplu poate fi găsit aici.

Autorul casetelor misterioase de la biserica din Huedin ar fi fost un meșter tâmplar sas stabilit la Cluj pe numele Lorenz Umling cel Bătrân (n. ca. 1707, Saschiz - d. 1790, Cluj), artizan despre care nu cunoaştem foarte multe deşi a pictat interiorul mai multor biserici din Ţara Călatei. Putem doar să bănuim că acesta ar fi putut intra în contact cu învăţăturile astrologice ale vremii. A se vedea cazul lui Stephanus/Istvan Wolphard, astrolog de renume şi totodată jude-primar al oraşului Cluj în secolul XVI.


Chiar şi aşa, oricât de mult am privit tavanul bisericii din Huedin cu ocazia vizitei mele de luni, nici eu şi nici dl. Corpodean nu am reuşit să discernem elemente astrologice, afară de casetele reprezentând Soarele (în spatele orgii) şi Luna. O fotografie panoramică cu tavanul găsiţi aici.

Tavanul casetat deasupra altarului
Fragment din tavanul casetat
Luna
Figurile nu seamănă nici a zodii, deşi am citit pe undeva (din păcate nu mai reţin sursa) că Elefantul pictat intr-un colţ de tavan ar ţine locul zodiei Taurul (!). Forţând imaginaţia, la fel de bine am putea spune că pantera de deasupra orgii simbolizează zodia Leul sau că sirena din colţul opus este de fapt încarnarea Vărsătorului. Dar aceste eforturi, pe alocuri absurde, nu conduc la ideea de calendar şi nici nu produc întotdeauna rezultat. Cum rămâne de pildă cu plantele şi păsările, cu vulturii si balaurii care nu au nici măcar cea mai mică corespondenţă zodiacală?

Elefantul

Un comentariu:

  1. Da, sunt mai degraba elemente alegorice decat reprezentari zodiacale. Dar, mai stii ce o fi fost in capul mesterului sas? Poate tavanul a criptat vreun mesaj ce nu poate fi dezvaluit decat atunci cand imaginile vor fi interpretate corect. Oricum animalele par a fi exotice si mai putin autohtone, lucru care ma duce cu gandul la un paradis oriental - mesopotamian pierdut.
    Articolul tau este grozav si se incadreaza perfect in seria ta de articole cu iz enigmatico-religios, asezonata ici-colo de mistere astronomice/ astrologice.
    Astept sa citesc si urmatoarea carte! :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...