Săptămâna aceasta am finalizat cel mai mare ceas solar vertical din Transilvania de Nord. Este amenajat pe latura sud-estică a sediului ADR Nord-Vest din localitatea Rădaia, la 13 km de Cluj-Napoca. Deşi nu este vizibil de la şosea, îl găsiţi uşor la coordonatele geografice 46,796N 23,469E mai ales datorită dimensiunii sale (are circa 2 m înălţime şi o lăţime de 2,8 m). Tija ortogonală (gnomonul) de 30,3 cm / 0,8 cm are în capăt o mică sferă de 2 cm a cărei umbră indică timpul pe suprafaţa verticală gradată în ore (negru) şi jumătăţi de ore (roşu). Trebuie precizat că la acest tip constructiv direcţia umbrei tijei nu joacă niciun rol, ci doar poziţia vârfului său. Prescurtarea TLR vine de la "timp legal român" şi arată că ceasul măsoară de fapt timpul în "ore de iarnă", aşadar între ultima duminică din martie şi ultima duminică din octombrie va trebui să adăugaţi la o oră la valoarea citită.
13:00 (14:00 ora de vară) |
Ca orice ceas solar, piesa măsoară timpul în funcţie de soare, iar astrul zilei are un parcurs sinuos pe cer în funcţie de anotimp. Raportat la un ceasornic, soarele fie se grăbeşte fie întârzie cu până la 17 minute în decursul anului. Ecuaţia (sau mai corect spus egalitatea) timpului ne permite stabilirea la minut a corespondenţei dintre cele două măsuri. La început de septembrie diferenţa de timp s-a anulat şi a început să-şi schimbe direcţia, ceea ce înseamnă că până la sfârşitul toamnei ora de pe cadranul solar o va lua tot mai mult înaintea celei arătate de ceasornic, după care diferenţa iarăşi se va diminua.
Ecuaţia (egalitatea) timpului. După Gavril Todică. |
Soarele se arată printre nori proiectând o umbră timidă care indică ora 12 (13 ora de vară) |
O funcţiune mai puţin comună este aceea de calendar solar, piesa semnalând momentele principalelor fenomene astronomice anuale (solstiţiile şi echinocţiile). Când umbra circulară glisează pe curba inferioară marcată prin pictograma zodiei Racul (♋) este momentul solstiţiului de vară, când ea se deplasează de-a lungul curbei superioare marcată prin pictograma zodiei Capricornul (♑) este momentul solstiţiului de iarnă, iar când alunecă pe linia oblică verde este un indiciu că ne aflăm la un alt hotar solar: fie la echinocţiul de primăvară (Berbec, ♈), fie la cel de toamnă (Balanţă, ♎).
Deseori ceasurile solare au specificate un motto sau o vorbă de duh. În cazul meu am ales ceva clasic: "Hora fugit", adică "Ora fuge", cu sensul de "Timpul trece".
Buna ziua,
RăspundețiȘtergeream pe blog o sectiune de fotografii intitulata "My Beautiful Romania" unde am pus un link si o fotografie catre aceasta postare deoarece consider ca este ceva frumos si util acest ceas solar si astfel poate mai afla lumea despre el.
http://ileana-carmen.blogspot.ro/2014/08/photos-my-beautiful-romania-transalpina.html
Toate cele bune.
Mersi!
ȘtergereSuper tare Dan. Te astept pe la noi sa stam la o poveste.
RăspundețiȘtergereE o REALIZARE, FELICITARI !
RăspundețiȘtergereAm publicat si eu pe http://pasiunisiamintiri.blogspot.ro doua articole care sper sa apara si in PASI SPRE INFINIT. Sa facem cunoscuta Astronomia Romaneasca.