4 noiembrie 2014

Cadrane solare din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş


Am plăcerea să anunţ apariţia cărţii "Cadrane solare din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş", o lucrare dedicată persoanelor interesate de studierea, proiectarea, construcția sau restaurarea cadranelor solare. 

Volumul reprezintă o premieră pentru România, fiind primul catalog al ​​ceasurilor solare din spaţiul transilvan. Dacă în Ungaria, Germania sau Franţa asemenea lucrări există deja de mult timp, noi românii nu aveam până în prezent vreun inventar patrimonial al cadranelor solare autohtone, dincolo de câteva apariţii sporadice în unele articole de specialitate. Iată că în ultimii trei ani, împreună cu mai mulţi colaboratori, am reuşit constituirea unei baze de date fotografice regionale cu peste 100 de exemplare, permiţând cititorului o localizare precisă la nivel de adresă şi coordonate GPS a fiecărui cadran solar existent în Ardeal. 

Cartea îşi propune să informeze şi în ceea ce priveşte istoria și funcționalitatea acestor decoraţiuni, promovând chiar o nouă tendință solară în amenajarea spaţiilor de locuit. Sunt de asemenea încrezător că lucrarea poate să contribuie la dezvoltarea turismului regional prin stimularea creării de trasee turistice alternative (de ex. turul cadranelor solare dintr-un anumit judeţ). Prin rezumatul în limba engleză, lucrarea are potenţialul de a aduce cadranele solare româneşti mai aproape de un public internaţional sau de turiştii străini care ne vizitează ţara. Volumul se adresează aşadar mai multor categorii de cititori: turişti, arhitecți, artişti, constructori, istorici, astronomi profesionişti şi amatori, pasionaţi de orologerie şi cadrane solare etc. 


Din cuprins: ce este şi cum funcţionează un cadran solar, incursiune în istoria cadranelor solare, ore biblice şi ore contemporane, ce oră indică ceasul solar, egalitatea timpului, tipologia constructivă a cadranelor solare din Transilvania, cadrane solare aparţinând fondurilor muzeale, cadrane solare naturale din Transilvania, precizia cadranelor solare din Transilvania, catalogul cadranelor solare fixe din Transilvania, transformarea timpului solar în timp legal român sau în oră de vară, construirea unui cadran solar vertical, un cadran solar orizontal din hârtie, repere bibliografice despre cadrane solare.

Calitatea grafica a volumului color este foarte bună, cele 276 pagini în format 15x15 cm, cu hârtie cretată de 130 g la interior şi coperta infoliată de 300 g o recomandă drept un cadou potrivit, souvenir sau chiar ghid de călătorie inedit.Cartea poate fi achiziţionată din următoarele surse:

- direct de la autor (cerculdestele@gmail.com)
- la Cluj-Napoca: Librăria UBB (Str. Napoca nr. 11) şi Librăria Phoenix (Bdul. Eroilor nr. 20)
- la Braşov: Librăria Şt. O. Iosif (Str. Mureşenilor nr. 14)
- librării virtuale: www.libris.ro (http://www.libris.ro/cadrane-solare-din-transilvania-banat-crisana-si-UZA978-973-0-17698-8--p859160.html)

Pentru informaţii suplimentare puteţi să mă contactaţi la adresa cerculdestele@gmail.com.

3 comentarii:

 1. Stiam eu ca articolele anterioare prevesteau o asemenea aparitie editoriala... Cat de curand voi comanda si eu cartea dvs.

  RăspundețiȘtergere
 2. Un formular de comanda ar fi foarte util pentru toata lumea.
  Considerati acest mesaj o comanda ferma pentru exemplarul meu.
  Cu autigraf daca se poate!

  RăspundețiȘtergere
 3. E o REALIZARE, FELICITARI !
  Am publicat si eu pe http://pasiunisiamintiri.blogspot.ro doua articole care sper sa apara si in PASI SPRE INFINIT. Sa facem cunoscuta Astronomia Romaneasca.

  RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...