25 iulie 2015

Propunere de restaurare a cadranului solar de la Muzeul de Istorie din Baia Mare

În prezent cadranul solar este  nefunctional, lipsindu-i piesa indicatoare (gnomonul). 
Am mai scris despre el aici


În vederea restabilirii funcționalității, se propune inserarea în cele două orificii din placa orizontala de plumb a unor piese metalice cilindrice fasonate cu un decupaj precum în imaginea de mai jos . 


Tăieturile vor acomoda placa indicatoare, un decupaj în tablă de 2-3 mm așezată vertical. Muchia superioară a plăcii indicatoare trebuie să facă un unghi cât mai apropiat de 47,66 grade cu planul cadranului. Unghiul se va măsura de la intersectia T, unde culcă o extremitate a plăcii verticale. 





Simulare a cadranului solar după propunerea de restaurare:




Simulare a parcursului umbrei pe timpul zilei în apropierea solstițiului de vară:


Important de știut: acest cadran solar a fost conceput pentru a afișa timpul solar adevărat, așadar timpul său nu va coincide cu ora ceasurilor noastre moderne decât după operarea corecției de longitudine pentru Baia Mare (+26 minute), a celei aferente ecuației timpului (diferă în funcție de calendar) și eventual a celei datorate trecerii la ora de vară (+1 oră între ultima duminică din martie și ultima duminică din octombrie) . Aceasta nu înseamnă câtuși de puțin că piesa funcționează eronat, ea măsurând de fapt o altă categorie de timp! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...