2 martie 2016

Drumul planetelor la Cluj-Napoca. Propunere de proiect.

Drumul Planetelor de pe Uetliberg: Soarele

Una dintre cele mai bune metode de a familiariza publicul și mai ales copiii cu astronomia este de aduce sistemul solar în plan terestru, unde el devine accesibil simțurilor umane. În 2014 am avut ocazia să vizitez un asemenea model la Zürich, pe dealul Uetliberg (870 m). Acolo, de-a lungul unei poteci de 6 km a fost amenajat un drum al planetelor, de fapt o promenadă ce cuprinde un model al sistemului nostru solar la o scară de 1:1.000.000.000 (1 miliard), cu Soarele, Mercur, Venus, Pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun și Pluton.

Drumul Planetelor de pe Uetliberg: de la Soare la Mercur

Un metru parcurs în teren ar corespunde unei distanțe de 1 milion de kilometri în sistemul solar, atât distanțele între corpuri, cât și diametrele lor relative fiind redate corespunzător. Pe Uetliberg astrul zilei este reprezentat printr-o sferă galbenă de aproape 1,5 metri diametru, așezată lângă gară în vârful unui pilon, iar planetele prin sfere metalice de dimensiuni mult mai mici -de la 2,4 milimetri (Pluton) până la 143 mm (Jupiter)-, în funcție de caz, încastrate în stânci în niște blocuri transparente din plexiglas. Alături de fiecare, curiosul găsește o placă explicativă care enumeră principalele caracteristici fizice ale corpului în cauză, precum depărtarea față de soare sau diametrul (atât în sistemul solar cât și în model), perioada lor de revoluție, temperatura și altele.

Drumul Planetelor de pe Uetliberg: Pământul și Luna

Sunt convins că o asemenea potecă tematică ar putea fi realizată cu succes în mai multe localități din țara noastră, mai ales pentru că ea nu presupune dificultăți tehnice deosebite. Cunoscând lungimea drumului, dimensiunea sistemului solar se transpune în teren la o anumită scară convenabilă publicului.

Drumul Planetelor la Cluj-Napoca. Propunere.

La Cluj-Napoca, un asemenea proiect ar putea fi realizat în spațiul verde perimetral albiei Someșului Mic, care în prezent nu este suficient de bine pus în valoare. În această variantă râul ar alcătui un fel de axă naturală pentru model, de-a lungul căreia s-ar întinde - precum un șirag de mărgele- principalele corpuri ale sistemul nostru solar, bineînțeles la o scară mult redusă. Astfel, un raport corespunzător ar fi acela întâlnit la drumul planetelor din Linz (Austria), dublul celui din Zürich, adică 1:2.000.000.000, cei 3 km rezultați putând fi asimilați cursului superior al Someșului Mic, de la intrarea în cartierul Grigorescu și până în preajma Operei Maghiare din centrul orașului, unde ar urma să troneze sfera soarelui. Următorul tabel reflectă principalele elemente ale modelului propus de noi:


Soarele ar urma să fie marcat în model printr-o sferă metalică vopsită în galben, cu un diametru de 70 cm, așezată în apropierea podului Elisabeta de lângă Opera Maghiară.


Planetele ar urma să fie reprezentate pe plăci de bronz, așezate pe piedestaluri la distanțele stabilite mai sus. Aceste panouri vor trebui să cuprindă numele planetei, pictograma ei, elementele fizice și o reprezentare grafică a corpului la scară, turnată în relief sub formă de semisferă. Astfel, în model Pluton ar fi un punct cu dimensiunea de 1 mm, în vreme ce Jupiter - cea mai mare dintre planete - ar avea doar 7 cm, iar Pământul nostru 6 mm. Dacă în modelul nostru Pluton s-ar afla în dreptul barajului din Grigorescu, un fapt interesant de remarcat este că cea mai apropiată stea de soare (Proxima Centauri) ar fi o sferă cu un diametru de 10 cm situată la peste 19.000 km depărtare, tocmai în Noua Zeelandă. Direcția și depărtarea până la corpurile vecine vor putea fi indicate pe plăcile explicative prin săgeți. Un avantaj al reliefului este acela că dimensiunea planetelor va putea fi percepută și tactil, mai ales de persoane nevăzătoare, pentru care textul ar putea fi scris și în limbaj Braille.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...