1 iulie 2016

Un cadran solar monumental din Florenţa

Cadranul solar monumental din Piazza dei Giudici, Florența

Săptămâna trecută am putut vizita cadranul solar orizontal de mai sus. El măsoară timpul solar adevărat al Florenţei pe pavajul din fața vechiului Palazzo dei Castellani, sediul Muzeului Galileo. Prin curbele zodiacale piesa are de asemenea şi o funcțiune de calendar solar. Semnele zodiacului, realizate din sticlă verzuie, flanchează linia meridiană de travertin toscan, corespunzătoare orei XII. Ea se extinde cale de aproximativ 15 m începând cu trotuarul dinspre Lungarno (malul râului Arno), unde marchează poziția umbrei la solstițiul de vară, şi până la intrarea în muzeu, unde indică umbra la solstițiul de iarnă.

Linii orare și curbe zodiacale amenajate pe pavajul stradal.
Umbra surprinsă la puțin timp după amiază în preajma solstițiului de vară.

Curbele sezoniere intersectează o serie de benzi de alama subțiri dispuse radial - ele formează liniile orare. Din motive de spaţiu, acestea au fost prevăzute numai pentru intervalul 9 a.m-3 p.m. Orele sunt indicate de umbra unui poliedru de sticlă așezat în vârful gnomonului monumental, un obelisc dublu din bronz cu o înălţime de 6 metri care se înalţă din centrul unui bazin înconjurat de roza vânturilor.

Linia meridiană cu marcajul pentru zodia Capricorn în prim plan,
surprinse la ieșirea Muzeul Galileo

Proiectul cadranului solar şi materialele utilizate fac aluzie la cele patru elemente primordiale antice (apa, pământul, focul şi aerul), evocând totodată doctrina platonică străveche a corespondenței dintre microcosmos și macrocosmos, adică între om și univers. "Apa" ca efect al sticlei amintește de iarnă și de umoarea flegmatică, în timp ce roza vânturilor evocă primăvara și temperamentul sanguinic. Gnomonul "solid" redă toamna și umoarea melancolică. "Focul" razelor soarelui este capturat de poliedrul de sticlă - imaginea verii și a temperamentul coleric - a cărui umbră marchează orele pe pavaj.

Linia meridiană verticală amenajată pe latura sudică a obeliscului

Latura dinspre sud a obeliscului conține în plus o linie meridiană în miniatură așezată în plan vertical. Aici amiaza și semnul zodiacal sunt indicate prin coada unui liziper - o creatură imaginară, pe jumătate șopârlă și viperă.

Alte informații despre această amenajare urbană găsiți pe pagina oficială a Muzeului Galileo.

Pentru detalii privind marcarea curbelor calendaristice pe un asemenea cadran solar orizontal vă recomand să citiți articolul meu de aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...