2 martie 2012

Gromovnic din bătrâni


Gromovnicul este o carte de astrologie populară care dezvăluie "prefacerile ce se vor săvîrşi pe pămînt şi în soarta omenirii, după zodia în care cade tunetul". Deși titlul provine de la slavonescul gromu = tunet, originea cărții se pierde în vechiul Egipt.


Putem deduce că textul era deja destul de căutat la noi pe la începutul secolului al XVII-lea, deoarece prima carte tipărită la Alba Iulia în 1639 cuprindea, printre altele, şi un Gromovnic. În lucrarea lui Nicolae Cartojan, Cărțile populare în literatura română citim despre larga răspândire de care s-a bucurat această operă cu caracter divinatoriu:

"Cît de mult era căutat acest text de astrologie de cetitorii vremurilor trecute — carii, mai ales în lungile nopţi de iarnă, aşteptau curioşi să vadă ce se va alege de seminţele ce germinau sub brazdele jilave, acoperite de zăpadă — se vede şi din faptul că Gromovnicul a fost tradus în mai multe rînduri de cărturarii neamului. O traducere deosebită, făcută poate în aceeaşi epocă, se păstrează într-un manuscris « de pre la capătul secolului al XVII-lea », din care a publicat un fragment Cipariu în Organul Luminării din 1847 (nr. XXV, p. 130). O altă traducere se păstrează în ms. nr. 1436 din Biblioteca Academiei Române, copiat la Braşov de Costea dascălul de la biserica Şchei, în anul 1703. Această nouă traducere, după cum indică titlul, a fost făcuta după un original grecesc, probabil în Ţara Românească, în epoca lui Brîncoveanu, cînd cultura grecească era în plină înflorire la noi. Originalul acestei traduceri s-a pierdut, dar o copie a putut ajunge pînă la Braşov, în mîna dascălului Gostea. Textul acestor noi traduceri, mai bogat în amănunte, diferă ca redacţie de vechea tipăritură din 1639."
Astrologie divină: "Tu ai săvârșit zorile și soarele..."
 
În 1993, "după decenii întregi de interzicere și uitare", Gromovnicul vede din nou lumina tiparului la Editura Poarta Orientului din Iași, în formatul de mai jos...

Din Gromovnic aflăm că 2012 stă sub semnul planetei Mercur și că ne așteaptă un an uscat, vânturos, nu prea roditor, cu o primăvară mai întâi friguroasă, apoi uscat și cald. Despre "poame" citim că vor fi foarte multe, dar vinul va fi puțin.

Rețineți că Gromovnicul prevestește "ploaie multă" pentru sfârșitul verii, deci grijă mare la planificarea concediului! Pentru mai multă precizie, puteți consulta oracolul-meteo chiar și pe zile specifice, dar nu uitați să adăugați 13 zile la fiecare, pentru a le converti în echivalentul lor gregorian de azi...

UPDATE: Recomandam celor interesati cartea tiparita Gromovnicul cel Mare, aparuta in anul 2022 la editura clujeana Astromix. Mai complex decat Gromovnicul tiparit in 1993, Gromovnicul cel Mare indreapta unele erori, contine multe explicatii si anexe utile cititorului, precum si sfaturi gospodaresti. Cartea se poate cumpara de pe pagina editurii www.astromix.ro.


Brâul zodiacului

5 comentarii:

  1. Felicitari pentru curajul intelectual de a ''atinge'' un asemenea subiect tabu.
    Cunosc forumuri de astronomie pe care te paste lapidarea doar pentru ca pomenesti de o carte precum Gromovnicul.
    Fie ca cineva crede in asemenea prevestiri sau nu,ele adauga culoare si pitoresc peisajului spiritualitatii astronomice.
    Mircea

    RăspundețiȘtergere
  2. Pitorescul spiritualitatii astronomice rurale/pastorale românești este un patrimoniu putin explorat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Da, într-o ediție nouă, explicată și corectată: Gromovnicul cel Mare. Pe aceasta v-o recomandăm. https://astromix.ro/product/gromovnicul-cel-mare-carte-populara-de-prevestiri-dupa-zodii-si-planete-in-care-se-cuprind-140-de-ani-incepandu-se-de-la-anul-1941-si-slujind-pana-la-anul-2080/

      Ștergere
  4. De unde as putea cunpara cartea ⁸Gromovnicul din bătrîni.?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...