31 decembrie 2012

O comparație lunară și Jupiter

M-am gândit să fac o comparație între Luna văzută prin zoom-ul aparatului foto Canon SX260 HS (total 80X din care 20X optic) și Luna văzută prin ocularul de 25mm al telescopului Skywatcher Maksutov 90/1250 (factor de marire 50X). Am încercat să păstrez încadrarea prin crop, aplicând pentru ambele cazuri în Irfan View doar un efect de sporire a contrastului cu valoarea 60. 

Luna. Aparat foto Canon SX260 HS ultra-zoom.
Luna. Telescop Skywatcher Maksutov 90/1250.
Deși spectaculos, testul nu e tocmai corect deoarece compară 50X optic cu un 20X optic efectiv, dincolo de care încep să apară degradări de imagine în cazul aparatului foto, după cum se poate vedea. În plus, imaginea prin telescop pare mult mai luminoasă, dar acest aspect s-ar fi putut corecta printr-o ajustare a expunerii fotografice.

Concluzie:
Deși aparatul vostru foto este înzestrat cu un zoom puternic, nu vă așteptați totuși la minuni în ceea ce privește puterea de rezoluție și calitatea imaginilor la apropieri mari; la urma urmei bătrânul telescop își justifică numele (tele - departe, skopein - a observa).

În încheiere am surprins o vedere din împărăția lui Jupiter: planeta împreună cu sateliții săi principali care o înconjoară (Io, Europa, Ganymede, Calisto).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...