17 decembrie 2012

Vechiul observator astronomic din Cluj

Vechiul Observator Astronomic din Cluj, astăzi demolat
Se pare că prima încercare de a constitui un observator astronomic la Cluj i-a aparținut profesorului iezuit Nicolae Janoși, cândva între anii 1700-1750. El începe construcția unui turn astronomic în cadrul universității de atunci, finalizat în 1759 și dotat cu diferite instrumente: un cvadrant mobil, un orologiu astronomic, telescoape, etc. Observatorul se născuse însă prea devreme...

Când în 1921, după aproape 200 de ani, se înființează Observatorul Astronomic din Cluj, el va avea în patrimoniu doar un vechi teodolit. Gheorghe Bratu și Gheorghe Demetrescu, directorii instituției din acele vremuri incerte, izbutesc cu greu să procure dotările necesare. 

Gheorghe Bratu și astronomul francez L. D'Azambuja, în fața unui
celostat din curtea observatorului Paris-Meudon (1933)
Astfel, în 1924 se obține terenul pe care se va ridica complexul observatorului, situat la colțul dintre actualele străzi Republicii și Observatorului (acum știți de unde i se trage numele!). Următoarele două fotografii le-am reprodus din albumul foto "Cluj-Napoca un oraș în mișcare". Deși realizate mult mai târziu, prin anii '70, ele vă ajută totuși să localizați amplasamentul. Drumul din planul median este precursorul Str. Observatorului de azi, drumul care coboară e Str. Republicii, iar cel care urcă e Calea Turzii. În mijlocul fotografiei se observă cupola vechiului Observator, astăzi demolat.   


În următoarea imagine regăsim partea estică a Străzii Observatorului. Se poate recunoaște Complexul social-studențesc (căminele și cantina), pe atunci în construcție. La est de complex, în colțul din dreapta, vedem iarăși cupola vechiului Observator Astronomic, cam pe unde ar fi acum Sigma Shopping Center.


Revenim însă la începuturile sale (anii 20-30), când Observatorul Astronomic se prezenta în felul următor. 

Complexul vechiului Observator Astronomic
În 1927 se construiește sala meridiană și începând cu 1933 noua lunetă achiziționată se instalează sub cupolă. În 1934 se finalizează construcția observatorului.

Sala ecuatoriala în construcție, toamna 1929
Telescopul de 50 cm, acum depozitat în lăzi la stația din Feleac
Pavilionul central, 25 noiembrie 1931
Gheorghe Bratu și grupul,
cu ocazia eclipsei de Soare din 19 iunie 1936
Fotografiile de epocă mi-au fost puse la dispoziție de către dna. Dr. Elvira Botez.

Din 1982 și până în prezent Observatorul Astronomic Cluj își desfășoară activitatea într-o nouă clădire, situată în spatele Grădinii Botanice, pe Str. Cireșilor nr. 19. Programul lui de vizitare îl găsiți aici. El nu este însă singurul observator astronomic al orașului de pe Someș. Legat de aceasta vă recomand să citiți despre observatorul astronomic părăsit al lui Romulus Irimeș.  Iar dacă vă pasionează istoria astronomiei românești în general puteți citi mai multe aici
Observatorul Astronomic de pe Str. Cireșilor, Cluj-Napoca

3 comentarii:

  1. Augustin Dragoste20 martie 2022 la 13:46

    Mai există un observator pe dealul Feleac, pe partea dinspre Vîlcele, cum ieși din Pădurea Făget! De la sensul giratoriu al șoselei care merge spre Vîlcele, o iei pe partea dreaptă, urci pînă sus spre Radar și mergi spre Casele Micești, "pe deal". În stînga drumului se vede observatorul.

    RăspundețiȘtergere
  2. În fotografia ”Complexul vechiului Observator Astronomic”, cladirrea cu mansarda din dreapta imaginii, in plan indepartat, este parte din ansamblul oservatorului, sau ce functiune a avut?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...