8 august 2013

Zwischen Himmel und Erde

Hajo Banzhaf, "Zwischen Himmel unde Erde:
Die Quintessenz aus Esoterik, Astrologie und Tarot"

Atât de mult mi-a plăcut cartea Tarotul și călătoria eroului, în ciuda poticnelilor de traducere din germană în română, încât nu numai că am devenit brusc interesat de universul acestor cărți speciale de joc, ci mi-am dorit neapărat să citesc și altceva de Hajo Banzhaf. Am început cu sfârșitul: mi-am cumpărat cea din urmă carte a neamțului, terminată cu doar două zile înainte de decesul său prematur. Titlul agreat de către el fusese: Zwischen Himmel und Erde, adică Între Cer și Pământ


Hajo Banzhaf (1949-2009)

Hajo Banzhaf a fost unul dintre puținii experți în tarot ai spațiului german. A studiat filologia și filosofia, după a lucrat într-o bancă vreme de 12 ani.  Din 1985 a devenit liber profesionist, dedicându-se în totalitate scrisului și organizării de seminarii despre tarot și astrologie. A editat numeroase cărți, unele traduse în mai multe limbi, printre care și româna (pe lângă Tarot și călătoria eroului la noi mai apare și Manualul de tălmăcire Tarot).  În urma unor tulburări motorii, la nici doi ani după ce soția lui pierde lupta cu cancerul, Banzhaf este diagnosticat cu un anevrism cerebral, o modificare congenitală a creierului care favorizează apariţia accidentelor vasculare. Cu toate că operația de îndepărtare a malformației periculoase se încheie cu succes, Hajo Banzhaf moare în mod neașteptat pe holurile spitalului în urma unei embolii pulmonare. Cu numai două zile înainte predase editurii manuscrisul ultimei sale cărți, despre care urmează să vă vorbesc.

Cartea Zwischen Himmel und Erde: Die Quintessenz aus Esoterik, Astrologie und Tarot (trad. liberă Între Cer și Pământ: Elemente esențiale de Esoterism, Astrologie și Tarot) se prezintă sub forma unui colaj de eseuri care pot fi citite independent, grupate în trei categorii corespunzătoare subiectelor abordate, dar care adesea se întrepătrund prin natura lor. 

Nicolas Poussin - Adorația vițelului de aur.
Moise, exponent al noii ere a Berbecului, este înfuriat de nostalgia israeliților
 pentru "legile vechi" ale erei precedente, cea a Taurului, simbolizată prin vițelul de aur.

Prima categorie este dedicată unui ezoterism "sănătos", acel concept filosofico-religios care desemnează cunoștințele și învățăturile la care au acces doar cei inițiați, capabili să perceapă esența lucrurilor dincolo de aparențe. Principalele două expuneri ale capitolului se referă la cultul zeiței (trecerea de la matriarhat la patriarhat) și la evoluția conștiinței umane în decursul erelor astrologice (artă, religie, percepția timpului). Sunt două articole extrem de interesante și bine documentate, reunind informații nicăieri expuse sub o formă atât de clară. Urmează un eseu despre predestinare și libertatea de a alege, unul despre bani, altul despre sistemele divinatorii întrebuințate de-a lungul timpului, despre animus și anima sau fenomenul polarizării partenerilor în relațiile sentimentale. Banzhaf este un mare admirator al operei lui Freud, pe care îl citează adesea. Ultimele două articole din capitol evocă importanța simbolurilor, prezentând și o analogie interesantă între atentatul petrecut în SUA pe 11 septembrie 2001 și esența cărții de tarot denumită Turnul.  

Hieronymus Bosch - Cele șapte păcate de moarte și ultimele patru lucruri

Secțiunea a doua este dedicată astrologiei. Aici autorul descrie foarte bine și fără derapajele uzuale întâlnite la alţii substratul acestei științe controversate care asociază fenomenele din cer cu cele de pe Pământ. Sunt prezentate și discutate principalele repere astronomice și contra-argumentele pentru această doctrină. Banzhaf recunoaște importanța prefacerilor din viața individului, pe care le descrie la fiecare cotitură importantă, asociindu-le perioadelor de revoluţie și aspectelor planetare. Valoros este articolul despre legătura dintre planetele din vechime și cele șapte păcate capitale ale creștinătății (mândire - Soare, apatia spirituală - Luna, invidia - Mercur,  desfrâul - Venus, furia - Marte, îmbuibarea - Jupiter, avariția - Saturn). Ultimul articol din categorie tratează diferența între zodii și constelații, stabilind totodată imposibilitatea marcării cu precizie a trecerii în noua era astrologică a Vărsătorului. 

Îngerul Gabriel vestește învierea morților
în cartea nr. 20 Judecata

În mod surprinzător, cea mai scurtă secțiune este dedicată Tarotului, în care autorul prezintă un mic istoric al acestei metode divinatorii și răspunde întrebării "Care formă de Tarot este cea corectă?". Un articol interesant tratează problematica inversării de către Arthur Edward Waite, din considerații astrologice, a numerelor pentru cărțile Puterea și Dreptatea din tarotul de Marsilia, schimb cu care Banzhaf nu este de acord (el invocă aspecte numerologice pentru a-și susține punctul de vedere). Urmează o analiză a îngerilor din mitologia creștină și a corespondenței lor cu unele reprezentări de pe cărțile de tarot. Ultimul articol prezintă legătura dintre tarot și astrologie în viziunea ordinului ermetic Golden Dawn.         

Un comentariu:

  1. Grozava recomandare. Am incercat si eu sa citesc online niste lucrari despre astrologie si tarot dar de fiecare data am dat de "derapajele", de care aminteai, ale autorilor. Voi cauta si eu varianta romaneasca a cartii.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...