31 mai 2016

Cerul în mâinile tale la Cluj-Napoca

Liceul special pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca

Sunt mândru că m-am numărat alături de Şerban Liţe şi Vlad Roja printre partenerii din Cluj ai expoziţiei astronomice tactile "Cerul în mâinile tale", un produs cultural inedit care se adresează în primul rând persoanelor nevazatoare sau celor cu deficienţe de vedere. Expoziţia a fost creată de Planetariul din Baia Mare în urma unui grant AFCN şi are un caracter itinerant, adică se deplasează la diferite instituții din țară dispuse să o găzuiască. Săptămâna trecută a poposit la Liceul special pentru deficienţi de vedere din Cluj-Napoca. Vizitarea expoziţiei s-a putut face în mod gratuit de către elevii şi cadrele didactice de acolo. Estimez că la eveniment au participat aproximativ 60 de persoane.


Expoziţia tactilă "Cerul în mâinile tale" la Cluj-Napoca

Principala provocare în noua mea calitate de "muzeograf amator" a fost să încerc să descriu stelele şi constelaţiile unor copii care din motive medicale nu au putut să privească niciodată cerul. Am început prin a le spune că ştiinţa care se ocupă cu studiul cerului şi a obiectelor cereşti (stele, planete) se numeste astronomie, iar cunoaşterea cerului presupune în primul rand cunoaşterea constelaţiilor de pe bolta cerească. Le-am explicat de unde provine această expresie: pentru că în nopţile senine cerul de deasupra noastră lasă impresia unei bolte asemănătoare cu cupola unei biserici.

Apoi le-am spus că în nopțile senine, din zonele rurale se pot vedea pe cer cu ochiul liber la un moment dat circa 2000-3000 de mici puncte luminoase numite stele. În orașele mari numărul lor scade foarte mult datorită luminii artificiale, în special a iluminatului public. De exemplu, din centrul Clujului se pot observa doar câteva zeci. Toate stelele par să se deplaseze încet pe cer de la est la vest, precum soarele sau luna, datorita faptului ca pământul se învarte în jurul axei proprii. De la această regulă există o singură excepţie: Steaua Polară, care rămâne mereu în același loc pe firmament. În plus, pentru că pământul se învârte și în jurul soarelui, tabloul stelar pe care îl putem vedea se schimbă odată cu anotimpurile: cu alte cuvinte vara vom vedea alte stele decât iarna.


Stelele au fost denumite înca din vechime şi majoritatea poartă nume latine (Vega, Capella etc.) sau arabice (Altair, Alderamin etc.). Importanţa cunoaşterii lor stă în faptul că mai demult oamenii legau vizibilitatea acestor aştri de anumite activităţi, de exemplu marinarii se orientau pe mare după Steaua Polară, iar agricultorii stabileau tot după stele momentul potrivit pentru arăturile de primăvara sau pentru culesul viei. Deoarece sunt atât de multe, pentru a le memora mai uşor oamenii au grupat stelele în diferite figuri geometrice imaginare denumite constelaţii. Ţăranul român le-a dat numele unor obiecte sau personaje familiare lui precum Scaunul, Coasa, Jgheabul, Ciobanul cu oile, Capra cu trei iezi ş.a.m.d. Pe bolta cerească sunt recunoscute în prezent 88 de constelaţii dintre care expoziţia "Cerul în mâinile tale" prezintă principalele 9 în viziune tradiţională românească.

Diagrama tactilă pentru Carul Mare

Pe birourile sălii de informatică de la etajul 2 copiii au găsit diagramele tactile ale constelațiilor și câte o pereche de căști. Fiecare diagramă avea scris în limbaj braille, în partea din stânga-jos, numele tradițional românesc al constelației, urmat de numele oficial în limba latină. Stelele erau aspre la pipăit, fiind reprezentate prin puncte înconjurate de figuri stelare. Liniile constelaţiilor, reprezentate mai fin pentru că nu există de fapt în realitate, uneau stelele între ele. În viziune populară românească, Cassiopeia lua astfel forma unui scaun, Cepheus era o coasă, Corona Borealis o horă, iar diagramele în relief înfățișau toate aceste obiecte întocmai. Câteva stele mai importante aveau numele scris imediat lângă aceasta. În timp ce explorau tactic diagrama constelaţiei, copiii puteau asculta în căşti două texte care explicau pe scurt alcătuirea constelației și povestea din spatele ei.

La finalul expoziţiei am lansat provocarea către copii de a încerca să identifice cât mai multe dintre constelaţii pe cele două globuri de polistiren prevăzute cu bile în relief.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...