9 mai 2016

Tranzitul lui Mercur


Tranzitul lui Mercur se referă la un fenomen astronomic destul de rar prin care planeta Mercur trece peste discul soarelui. S-a întâmplat azi, iar următorul e pe 11 noiembrie 2019. Detalii puteți găsi pe pagina excelentă a prof. Sorin Hotea.

La Cluj a fost destul de înnorat toată ziua și abia spre seară s-a înseninat puțin. Am reușit să observ soarele în jurul orei 19:00 prin telescopul Maksutov de 90/1250 prevăzut cu un filtru solar. Discul alb din imaginea de mai jos reprezintă soarele. Remarcați dimensiunea relativă a planetei (punctul negru din dreapta jos) față de cea a discului solar: doar 12 secunde de arc față de jumătate de grad. De asemenea, în poză se mai pot vedea câteva formațiuni de pete solare. Fotografia am realizat-o prin metoda afocala (aparat fixat pe ocular) cu vechiul Canon Powershot A610.



Discul planetei Mercur surprins la tranzit pe fundalul soarelui. Detaliu.

Pentru comparație, să ne amintim cum s-a văzut cealaltă planetă inferioară, Venus, la tranzitul din iunie 2012. Și atunci au fost câteva pete solare, dar acolo discul planetei era atât de mare încât se putea vedea chiar și fără instrumente optice. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...