19 mai 2012

Pe urmele lui Helios, la castelul din Bonțida


În comuna Bonțida, aflată la nici 20 de kilometri de Cluj, găsim rămășițele "Versailles-ului Transilvaniei". Edificiul a împrumutat însă numele grofului maghiar de altădată: Castelul Bannfy.

În toamna lui 1944, trupele germane în retragere incendiază reședința nobiliară a familiei Bannfy de lângă Cluj. Focul aproape că va mistui cu totul această valoare arhitecturală veche de peste 300 de ani. Odată naționalizate de comuniști, ruinele vor cunoaște a doua etapă a unei degradări continue până în 1999 când, în urma unei colaborări româno-maghiare, se inițiază un proces timid de restaurare. Actualmente efortul de reabilitare este gestionat de fundația clujeană Transilvania Trust. Lucrările de la Bonțida sunt finanțate din bani privați și avansează destul de lent. Am înțeles că o printre binefăcători s-ar număra și Prințul Charles.  
Intrarea în corpul principal. Fotografie de epocă.
Intrarea în corpul principal așa cum se prezintă azi.
Una din multele camere ale castelului. Fotografie de epocă.
Interiorul azi: mobilierul, biblioteca, galeria de potrete - toate distruse.
Eforturile lui Vali de a îndrepta situația
Deasupra intrării într-un corp de clădire găsim o statuie interesantă, mâncată de vreme și de vremuri. Ea înfățișează un car ce mână susținut prin toiul verii. Roțile vehiculului se sprijină pe semicercul alcătuit din pictogramele zodiilor de vară Racul, Leul și Fecioara, care acum mult timp marcau apogeul verii, punctul de vârf al urcușului solar pe firmament. Și ce simbol ar fi oare mai potrivit pentru intrarea în fostele grajduri ale grofului decât imaginea armăsarilor de foc ai lui Helios însuși? 


Un comentariu:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...