Cel mai important eveniment astronomic al anului 2012 va fi trecerea planetei Venus prin fața Soarelui în dimineața zilei de 6 iunie. Denumit tranzit de către astronomi, următorul asemenea fenomen care implică această planetă va putea fi urmărit abia de urmașii urmașilor noștri, prin 2117.
Tranzitul lui Venus este un fenomen astronomic ce se aseamănă unei eclipse de Soare, doar că aici agentul cauzator nu mai este Luna, ci planeta noastră vecină asociată din vechime zeiței frumuseții. Nu vom asista însă la întunecarea specifică eclipselor totale de Soare și nici măcăr o diminuare perceptibilă a luminii solare: diametrul aparent sub care planeta se prezintă pe cerul nostru este mult prea mic pentru a produce asemenea efecte, Venus dezvăluindu-se pe discul strălucitor al Soarelui abia ca un punct negru - o "gaură"!
Dacă orbita sa ar fi în același plan cu cea a Pământului, Venus ar trece prin fața Soarelui nostru la fiecare conjuncție inferioară, adică o dată la 584 de zile. Cum însă drumurile celor două nu sunt coplanare, Venus se plasează de obicei prea deasupra sau prea dedesubtul eclipticii (și deci al Soarelui) pentru ca un tranzit să aibă loc. Fenomenul se produce abia lângă așa-zisele noduri, unde planurile orbitelor se intersectează, având loc în perechi despărțite de 8 ani tereștri, perechi ce se repetă abia după intervale de 105,5 și respectiv 121,5 ani. Astfel de tranzite au avut în 1631, 1639, 1761, 1769, 1874, 1882, dar și în 2004, pentru care cel din 2012 va fi perechea. Următorul va avea loc abia în decembrie 2117.
Tranzitul din 2012 va dura 6,7 ore și va putea fi urmărit integral în condiții optime de pe câteva insule din Oceanul Pacific, precum Guam, Noua Caledonie sau Noua Guinee. Și observatorii aflați dincolo de cercul polar de nord vor putea urmări fenomenul în întregime... doar că eu unul aș prefera un palmier unui pinguin! La cealaltă extremă se află portughezii, de exemplu, care nu vor vedea nimic: pentru ei întregul tranzit se va produce noaptea, când Soarele se află sub orizont !
Harta vizibilității tranzitului venusian din 2012 |
Românii vor putea urmări abia faza a doua a fenomenului (ieșirea lui Venus de pe discul Soarelui) începând cu răsăritul din dimineața zilei de miercuri 6 iunie și până undeva în jurul orei 8 (dacă e senin, firește, iar prognoza pentru Cluj nu e tocmai îmbucurătoare). Îl puteți urmări în siguranță folosind un filtru de sudură sau o pereche de ochelari de eclipsă, de exemplu. Evitați să îl urmăriți cu ochiul liber sau cu ochelari de soare, chiar și dacă Soarele se ascunde dincolo de nori, riscați deteriorarea vederii.
Traiectoria și timpii de contact ai tranzitului pentru Cluj-Napoca |
Din punct de vedere științific, tranzitul lui Venus are o valoare istorică. Cronometrând durata fenomenului, astronomul de demult putea afla, printr-o construcție geometrică, valoarea Unității Astronomice (UA), adică depărtarea Pâmântului față de Soare. Dar despre aceasta mai pe larg într-un material viitor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu