22 septembrie 2012

Seminar la Planetariul din Baia Mare


Ieri am participat în Baia Mare împreună cu dl. Dimitrie Olenici și dl. Ioan Mircea Corpodean la dezbaterea intitulată "Simbolistica cerului în viziune populară românească și comparația cu alte mitologii stelare". Seminarul face parte din proiectul mai amplu "Constelații românești tradiționale", derulat de Planetariul Baia Mare în parteneriat cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare și Asociația Arta Educației. Proiectul este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.  

Vizitatorii: Ioan Mircea Corpodean, Dan Uza și Dimitrie Olenici
Am avut parte de o primire caldă din partea dlui. prof. Ioan Bob, directorul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, instituție de care aparține și Planetariul din localitate.

Ioan Bob și Dimitrie Olenici
La Planetariu gazde ne-au fost Mircea Lițe, Managerul proiectului "Constelații românești tradiționale" și Ovidiu Ignat, Șeful Secției. Am constatat că de la ultima mea vizită s-au executat ample lucrări de renovare și modernizare.

 


Am avut plăcerea să cunosc trei olimpici băimăreni de talie internațională în astronomie, alături de dl. Lucian Stoian, profesorul lor îndrumător de la Colegiul Național Vasile Lucaciu din Baia Mare. De la stânga la dreapta în fotografia de mai jos, stelele astronomiei românești de mâine poartă numele Tudor Suciu, Cristian Ignat și Paul Andrei Draghiș. 


Gazdele ne-au oferit un mic preview al expoziției digitale, piesa de bază a proiectului. Mai concret, pe 9 televizoare vor rula începând de luni și până în noiembrie scurte filmulețe de prezentare cu principalele constelații românești tradiționale, însoțite de materiale audio de informare.


 


În cadrul seminarului propriu-zis, dl. Dimitrie Olenici de la Planetariul Suceava a vorbit despre simbolurile zodiacale și solare întâlnite în lumea satului românesc, iar discursul dnei. Janeta Ciocan de la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare s-a axat pe legătura dintre constelații și viața țăranului român. Contribuția mea în proiect a fost tratarea pe scurt a relației dintre stele și religie

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...