12 noiembrie 2012

Wolphard-Kakas: un cadran solar în inima Clujului

Cadranul solar al lui Stephanus Wolphard
Data viitoare cand mai aveți drum prin Piața Unirii merită să vizitați imobilul de la numărul 31, azi în mare parte sediul Universității de Artă și Design. Clădirea cu pricina, denumită casa Wolphard-Kakas după cele două familii implicate în construcția ei, datează din secolele XVI-XVII. Atenția noastră nu se va îndrepta atât de mult asupra clădirii în sine, ci asupra cadranului solar amplasat pe un perete sudic în curtea interioară.

Casa Wolphard-Kakas
După ce treceți de portar, urcați la etajul 1 și ieșiți pe balcon. Veți găsi cadranul solar undeva la mijloc, într-o firidă încadrată de console. Din păcate dispozitivul nu mai este funcțional, lipsindu-i gnomonul (tija metalică a cărei umbră indică ora). Primul gând e că ceasul a fost mutilat cu un scop precis: cu atâta trafic studențesc în zonă nimic mai neplăcut decât să-ți înfigi spatele într-o vergea metalică de 30 cm lungime! Altfel nu-mi explic dezinteresul pentru acest obiect de decor, mai ales din partea unei universități de artă. 



Detaliu. Verticala cade pe ceas între 12 și 1, ceea ce denotă o corecție de declinație a peretului
Interesant e faptul că judele Stephanus Wolphard (cel care a construit primul etaj al casei și foarte probabil și cadranul solar) a fost un astrolog de renume al Clujului pe la 1600. El a amenajat în imobil chiar și o Sală a Zodiacului, în care cele 12 semne erau reprezentate în mod dramatic de către sculpturi în piatră. Mai multe detalii despre interesanta astrologie heraldică promovată acolo puteți citi aici

În casa Wolphard-Kakas astrologia va muri definitiv la începutul anilor '90, atunci când se deschide sediul Băncii Dacia Felix, care avea să sucombe și ea peste puțin timp în condiții suspecte (poate vă mai amintiți de tunul de 160 de milioane de dolari). În fine, se pare că o parte din decorațiunile sălii au fost totuși recuperate și se găsesc azi în Lapidarul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, pe care -surpriză!- nu îl puteți vizita... cel puțin deocamdata. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...