29 aprilie 2012

Rupes Recta, Marte și Saturn

Dacă prin ziua a opta a selenei coborâm de-a lungul terminatorului lunar, curba care separă partea luminată de partea obscură a satelitului nostru natural, ajungem în dreptul formațiunii Rupes Recta. Lumina care se proiectează în unghi ascuțit pe falia de 110 km lungime face ca ea să ne apară ca o prăpastie în toată regula, când în realitate panta ei este destul de domoală, cu înălțimi ce nu ating 300 metri.
În aceaste nopți îl putem surprinde pe Marte în constelația Leul. El culminează în prima parte a serii.
Saturn plutește în constelația Fecioara, spre sud-est. Steaua din dreapta sa este Spica, luceafărul constelației. În vreme ce Saturn degajă o lumină plumburie constantă, calmă, Spica sclipește neîncetat.

2 comentarii:

  1. De unde faci observatii? Ai avut pana acum un loc mai bun pentru a vizualiza Marte. Si la mine rezolutia planetei lasa de dorit. E un blur rosu si se vede mai prost ca la tine. Folosesti si filtru? Daca da, care?

    RăspundețiȘtergere
  2. Observatiile rapide le fac din balcon sau de pe malul Somesului, langa Sala Sporturilor. Cel mai bun Marte l-am vazut in primavara aceasta din Feleac, in apropierea opozitiei. Cat despre filtre colorate - nu le folosesc deloc pentru ca... nu le am :)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...